fbpx

Какво да видим на остров Тасос – ТОП 14 забележителности

Остров Тасос – изумруденото бужу на Бяло море е предпочитана дестинация. Не случайно е толкова посещаван – красивите плажове, невероятният природен пейзаж и традиционната архитектура оставят незабравим спомен за ваканцията на острова. Освен красотата, туристите са привлечени и от цените на офертите за почивка, които са наистина изгодни.

Има доста неща за разглеждане, но безспорно най-интересната забележителност в Тасос е Древната Агора – място със стари храмове, останки от светилища, Античен театър и други сгради.

Друга забележителност, която задължително трябва да посетите  е манастирът на Архангел Михаил, закрилник на острова. От тук се открива чудесна гледка към морето.

Любителите на еко туризма, могат да се насладят на много туристически пътеки, които пресичат центъра на Тасос и водят до стари замъци, планински върхове и традиционни села, като Панагия, Потамия и Теологос.

Вижте още:

Как да стигнем до остров Тасос

Какво да правим на остров Тасос

Най-добрите плажове на остров Тасос

Места за настаняване:

Можете да видите по-долу 14 от най-добрите забележителности в Тасос.

Изглед от Акропола на остров Тасос.
Източник на снимката: http://www.greece.com
Акрополът се намира в Лиманас, извън Тасос. Това е място, разположено върху три хълма, построено от визайнтийците и доразвито през венецианското владичество.  Тук са били разположени  светилището на Атина, пещерата на Пан, един от най-верните последователи на Бог Дионис. Определено трябва да посетите Акропола, дори и само, за да се насладите на гледките и да се потопите в историята.

2. Древния град

Древната Агора на Тасос.

Източник на снимката: https://www.greeka.com

В непосредствена близост до град Тасос лежат останките на древно селище, което е имало две пристанища – военно и  търговско. Т.нар.  Агора е била крайъгълен камък на политиката, администрацията и икономическите дейности и е сред най-важните открития на острова. Интересни са  различните статуи, скулптури и надписи с голяма стойност, повечето от които са изложени днес в Музея на Лувъра. Може би се питате защо пък точно в Лувъра? През 1911 г, археологическите находки са намерени от екип на Археологическия факултет на Франция. Древният Одеон и античният театър, светилището на Зевс и Артемида също са сред основните части на обекта.
РЕКЛАМА:

3. Руините на полуостров Алики

Руините на Алики.

Източник на снимката: https://www.gtp.gr

Окрити са останките от древно селище със  светилище, датиращи от VII в. Пр.н.е. Смята се,  че това е била едно доста процъфтяващо селище, заради добива на мрамор. Християние, които в последстиве се нанесли да живеят на това място построили две големи църкви базилики.  За свързване на Алики с Ансиенте Тасос била ползвана мраморна пътека. Днес нейни части се виждат в районите Дермата и Петради.

4. Древен театър Тасос

Останки от Римския театър на остров Тасос.
Източник на снимката: http://www.diazoma.gr
Нещо, което задължително трябва да видите. Амфи театърът  е построен през V в. Пр.н.е. Използван е и през римско време за различни културни събития, като пиеси и музикални изпълнения. На някои места все още стоят надписани имена, което означава, че хората са резервирали мястото си, за да гледат дадено събитие.

5. Музей на маслините и зехтина

Сградата на музея.

Източник: https://bg.wikipedia.org

Извън селището на Скала Принос се намира този новосъздаден и доста интересен музей, който отдава почит на чудотворните продукти от маслиновите дървета! По инициатива на местен бизнесмен, музеят е домакин на различни изложения –  представяне на производството на нефт, изложба на снимки,  показване на различни всички видове масла  – около 40 от 130-те различни видове, изложение на  маслиновите продукти, където ще можете да опитате и купите всичко, което харесвате!

6. Музей на фолклора Теологос

Теологос – изглед от вън.

Източник на снимката: https://placescases.wordpress.com

Място, където може да се потопите в културата и бита на остров Тасос. Тук ще видите какви традиционни изкуства вълнуват местното население, какви прибори ползват, както и интериор и екстреиор на къщите на острова.  Сградата, която е домакин на музея, е историческа забележителност, тъй като някога е била къща от имението на Хацигеоргис, борецът, който подбуди съпротивата на жителите на острова срещу турците през 1821г.

7. Музей на Вагис

Музеят на Вагис в Потамия.

Източник:https://www.greeka.com

Разположен в Потамия, този музей е посветен на световноизвестния гръцки художник и скулптор Полигнотос Вагис, който е живял и работил в Америка.

8. Калогерико

Калогерико – сграда от 19 век, която се анмира в центъра на пристанището.

Източник на снимката:https://www.emtgreece.com

Kalogeriko е историческа сграда, която се откроява от всички останали сгради в центъра на древното пристанище Тасос. Построена е в края на 19 век и в наши дни е домакин на различни културни изложби и галерии на гръцки и чуждестранни художници. Уникална архитектура, ще останете без думи.

9. Археологически музей на Тасос

Построен  в центъра на столицата на острова Лименас, музеят е домакин на изложби от различни находки от епохата на палеолита до Римско време. Ще разберете как са живяли местните жители, ще видите с какви бижута са се кичели жените и какви предмети са ползвали  местните в бита си.

10. Манастир на Архангел Михаил

Манастир Архангел Михаил в Тасос, изглед от вън.

Източник на снимката: https://nikana.gr

Тръгвайки към манастира, ще изпитате какво е усещането от вдигането на адреналина. Сградата е построена на върха на скала. Гледката е завладяваща.

11. Пещерата на Пан

Пещерата Пан, Тасос. Изключително мистериозно място.

Източник на снимката: http://thassossummer.com/cave-pan-mysterious-place/

Пан е сатир, който свирел като бог и бил един от любимците на Дионис. Пещерата е всъщност негоното светилище, което той използвал, за да прави поклонения на своя идол. Носят се доста легенди и според местите, пещерата на Пан е едно от мистериозните места на остров Тасос.

12. Археологически обект Евро Кастро

Археологически обект на Тасос, изглед.

Източник на снимката:https://www.greeka.com

Селцето Кастро се намира в Лименас, близо до Акропола и античния театър. В центъра му е разположен древен замък от Средновековието, гробищен храм и няколко църкви, от които са останали само руини.

13. Древната кула

Древната кула Тимония.

Източник на снивката: http://www.greece.com

Кръглата кула на Тимония е най-голямата кула на острова и е разположена на върха на варовиков хълм. Посетете я, няма да съжалявате.

14. Църква на Агия Параскева

Църква на Агия Параскева, иконопис.

Източник на снимката: http://www.wondergreece.gr

Църквата на Агия Параскева е една от най-старите църкви на остров Тасос. Намира се в Теологос. Интересното при нея е, че е  изработена от камък и плочки. Там се намира иконата на Богородица, изработена от апостол Лука. Хората казват, че има магически способности.

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.