fbpx

Риека, Хърватска – една екзотична приказка

Там където Адриатическо море се е вклинило в Европейският континент, се намира перлата на Хърватия – гр. Риека. Това е третият по големина град на Хърватия. По-големи от него са столицата Загреб и гр. Сплит.


А, сега нека се върнем на Риека и да ви разкажа малко повече за този уникално красив град.

Къде се намира Риека?

Но третият по големина, може би е първи по красота и очарование туристически обект на Хърватия, а защо не и на цялото източното адриатическо крайбрежие. В Риека всички можете да си осигурите един изгоден отдих на море.

  Градът е едно от най-важните пристанища на Хърватия. Разположен е в залива Кварнер и наброява около 140 000 жители.

Основен поминък естествено е корабостроенето и корабоплаване.

   Основан е през 13 век от римляните от двете страни на река Риечина - отляво Търсат, отдясно Риека. По-късно към тях е присъединен Сушак (1947 г.). И така се оформя съвременният град Риека. А до началото на 20и век е известен с италианското си име - Фиуме.

   Поради стратегическото си разположение градът е бил обект на интересите на редица държави и през вековете многократно е сменял страните, които са го притежавали.

2

  В град Риека съществуват много културно - архитектурни обекти. Тук може да изброим църквата "Св. Йеролим" от 14 век с чудесна готическа архитектура, църквата "Св. Вит" (покровител на града) от 17 век, губернаторски дворец в стил Ренесанс, дворецът "Комуна".

    В града се намира средновековната крепост "Търсат". В нея е църквата "Майка Божия" и селище, което ревниво пази тайни за отминали времена.

3

   И като обект на туризъм гр. Риека разполага с хотели стаи и апартаменти за туристи, къщи за гости и така нататък. Пътникът озовал се в гр. Риека има прекрасната възможност да пребивава в 4 звездни хотели, или да намери по-евтини, но достатъчно комфортни обекти за почивка в града. Туристът може да избере съобразно вкуса си (и възможности) между следните 29 дестинации: Гранд хотел "Бонавиа" - 4 звезди, хотел "Континентал" -3 звезди, хотел "Небодер" - 3 звезди, или по евтини дестинации, апартаменти "Мира" "Анастасия", "Роса", "Лучиана", "Дукс", "Луана" (3 звезди), по- евтини апартаменти, къща за гости "Конти" (3 звезди), стаи за туристи, ботел "Марина", хостели ...

   А ако искате да се запознаете с прелестни кътчета в околностите на гр. Риека, имате прекрасната възможност да посетите райски места извън града.

    На първо време, задължително трябва да посетите резервата "Плитвички езера". Резервата е включен в списъка на Юнеско за наследството на света. Представляват карстов феномен, в който има много езера, красиви водопади и пещери. Плитвичките езера имат най-бистрата и кристална вода в целия свят. Поради карстовите отложения цветът им е многообразен и са известни като "Тюркоазените очи на Хърватия"

4

   Друга дестинация е остров "Крък" с главен град Крък. Островът е разположен в залива "Кварнер". Това е най-големият остров в Адриатическо море. Свързан е със сушата с моста "Кръчки мост" дълъг 1430 метра.

5

Туристът може да се запознае със забележителностите на живописният остров, а най-вече със старата част на град Крък. Тя е опасана от стените на древна римска крепост. А ако времето позволи горещо препоръчвам да се разгледа катедралата "Възнесение Богородично", както и църквата "Св. Квирин", който е покровител на града.

Далеко съм от мисълта че съм разказал цялата приказка за Риека - една забележителна туристическа дестинация на очарователната Хърватса. Само посещението в Хърватска може да ви очарова и възхити, така че отново да ви се прииска да я посетите! ...

Booking.com

Вижте още забележителности в Хърватска

Един приказен остров на Адриатическо море – Остров Брач, Хърватска

Автор: Иван Иванов

Снимки: Google изображението

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.