Какво да разгледаме на остров Родос, Гърция

Какво да разгледаме на остров Родос, Гърция

Един от най-големите гръцки острови – Родос е от най-търсените забележителности в Европа и по-специално в Гърция. Има интересни исторически паметници, които не са за пропускане. Не случайно за него казват, че е островът на боговете.


Booking.com

 Какви забележителности има на остров Родос?

 Родоския колос

Поверията говорят, че знаменитата статуя на бог Хелиос с блестящ ореол на главата и факел в ръката си, била висока цели 32 м. Краката на колоса, покровител на Родос били стъпили на скалите и корабите са минавали под тях.

В самата постройка имало много стъпала, които водели до върха на статуята. Статуята била построена от Харес и е правена повече от 12 години, като началото на строежа е започнало 290 г. пр. Хр. През 224 г. пр. Хр. заради силно земетресение, великата статуя на Хелиос е разрушена и за съжаление никога повече не е възстановена. Затова е бил виновен оракула от Делфи, който не разрешавал да се реконструират разрушени статуи, заради лоша поличба. През 651 г. арабите, които завладяват Родос, продават останките от статуята на предприемчив евреин, които успява да извади от водата и да ги докара с помощта на 900 камили. Днес на една от колоните, върху която бил единия крак на колоса има бронзов елен. Това привлича все повече туристи, които са привлечени от изгодните оферти за почивка в Гърция.

Дворецът на великите магистри

 Другата известна забележителност е спомен за великите дела на рицарите на свети Йоан. През XIV в. те построяват огромен замък, който бил укрепен от всякъде със стабилни порти.

Интересното при него, е че портите са съчетание на няколко култури. Архитектурата има испански, френски и италиански стил, поради това, че рицарите идвали от различни места в Европа. През 1522 г., замъкът е обсаден от 100-хилядната армия на султан Сюлейман. За съжаление рицарите не са успели да го опазят и напускат убежището си. Замъкът е запазен през вековете, но след близо 300 години е разрушен от внезапна експлозия на амуниции. Построен е отново през XIX в. И става лятна резиденция на Бенито Мусолини и Виктор Емануил III – крал на Италия. Италианското присъствие в двореца го прави днешната атрактивна забележителност, защото италианците са донесли гръцки мозайки, обзавеждане, керамика и скулптори от съседния остров Кос, както и много други предмети от различни култури. Любителите на античните паметници трябва да видят византийските икони, средновековни ръкописи и скулптори, както и оригиналната гробница на великите магистри.

Втори Холувуд

 Знаете ли, че Антъни Куин има специален залив на остров Родос? Това е една добра атракция за туристите. Лагуната се намира на източния бряг, където е топло и не толкова ветровито, в сравнение със западния бряг. Тук е сниман филма “Оръжията на Наварон”. Големия актьор направо се влюбил в залива и имал голямо желание да направи втори Холивуд. Но, за съжаление плановете му не се сбъдват и от неговото посещение и снимките на филма, местните жители започват да наричат мястото “Заливът на Антъни Куин”.

Акрополът в Линдос

Линдос е втория по големина град на острова. Градът има интересна история. Говори се, че Хубавата Елена от Троя е потърсила убежище там. Най-известната атракция е акрополът на Атина Линдия, който е построен през II в.пр. Хр. Освен акропола, интерес предизвиква и древния театър, който е разположен на югозападния слон на Линдос.

Долината на пеперудите

Сред атракциите на Родос е и романтичната Долина на пеперудите. Наречена е така, заради това, че на това място има голяма колония от тигрови пеперуди. В разцвета на лятото, през месеците юни и септември, долината прилича на многоцветна приказка. Накацалите пеперуди отдалече приличат на пъстри цветя. Това е едно уникално място, което привлича любителите на природата и спокойствието.

Разгледайте още забележителни места в Гърция:

Керамоти  най – лазурния бряг в Гърция

Гърция, остров Родос – интересни факти за перлата на Додеканезките острови

Ваканция до Атон – Света гора, Гърция

Остров Крит, Гърция – една от най-желаните дестинации у нас

Гърция, Халкидики – опияняваща комбинация от синьо и зелено

Гърция, Халкидики в снимки

Полуостров Халкидики, Гърция

Почивка на море в Гърция – история, забежителности, климат

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: