Каква е истината за базиликата Свети Петър във Ватикана?

Има  неща, които не знаете за базиликата Свети Петър във Ватикана. Има истории, които ще ви накарат да загубите ума и дума…

Всеки знае, че катедралата Свети Петър е върховният символ на Ватикана и е една от най-красивите сгради в Рим. Базиликата не е просто красива, тя е фантастична!

Нейната история е започнала да се пише още преди 2000 години и е меко казано завладяваща.

Ето 6 изненадващи факти, които може би не сте знаели за „катедралата“ на Свети Петър.

1.   Оригиналната базилика „Свети Петър“ не е тази, която познаваме.

Базиликата „Свети Петър“ – гледка от върха на купола.

Странно, но факт. Тази катедрала, за която сме чели всъщност е втората. Първоначално църквата е построена през IV век от император Константин. Той е  първият римски император, който изповядва християнската вяра. Сградата е направена с идеята да се увековечи мястото, където е погребан Свети Петър. През Възраждането църквата не е била, това което хората са очаквали от нея. Не само това, местното население е било разочаровано.  Папа Юлий II решава да я преустрои. Но, идеята му се сгромолясва и той я разрушава из основи църквата и  я построява отново.  Представяте ли си – цялото изкуство вътре, като мозайки, статуи, стенописи е сринато напълно. През 1506-1626 г, катедралата е построена отново и вече е познатият архитектурен шедьовър.

2. Базиликата „Свети Петър“ не е  официално седалище на папата.

Папа Франциск отваря портата.

Невероятно, нали? И има логика. Прекалено стратегическо място, където папата не е защитен. Говори се, че  той ползва за седалище църквата Сан Джовани  в Латерно, където е тайното място на  на Римокатолическата църква. Хората са останали с убеждението, че папата почти постоянно стои в катедралата Свети Петър, защото в интерес на истината тя е в близост до неговата резиденция и повечето от важните церемонии се извършват в базиликата. Но, истината е друга.

3. Балдахинът на Бернини е още по-голям, отколкото изглежда.

Балдахина на Бернини – висок е над 200 метра.

Огромният балдахин е по-висок, от колкото си мислите. Той е като допрян до купола и изглежда доста по-малък. Но в действителност точно куполът дава тази илюзорна представа. Дължината на балдахина се равнява на 10 етажен блок.

4. Никоя от картините в базиликата не е истинска картина.

Глупости, това не е истина!

Истина е и още как! Базиликата е пълна с живописни картини, но те не са рисувани с бои. Всичко вътре от фреските в купола до огромните картини по стените са мозайка. Да, правилно прочетохте – мозайка от хиляди парченца цветно стъкло. Ако посетите Рим и базиликата Свети Петър във Ватикана, ще се уверите сами.

5. Легендарната статуя на Микеланджело – Пиета е защитена с бронирано стъкло.

Пиетата на Микеланджело в базиликата Свети Петър

През 1972 г. психарят Ласло Тот решава, че скулптурата му пречи и я атакува с чук. Потрошава свещената статуя на  Мария и Исус на повече от 100 места. След това статуята е възстановена, но оттогава тя е защитена от бронирано стъкло, което не пропуска дори и пиле.

6. Може би гробът на Свети Петър наистина е под  базиликата

Папата излага мощите на Свети Петър във Ватикана

Естествено, че това у трудно за доказване. Но, през 1953 г. са открити множество кости. Тестовете са разкрили, че принадлежат на човек на около 60-годишна възраст. Свети Петър е бил на същата възраст. Земята е била покрита с тези кости, а Свети Петър е бил погребан директно в мръсотията. По костите е имало остатъци от пурпурна нишка от плат. В древността са обвивали тялото на светите хора  в подобно наметало. Поради тези причини италианският археолог Маргарита Гуардучи твърди, че костите принадлежат на Свети Петър.

Разбира се, не всички археолози са съгласни с него. За момента това са само догадки.

Вие знаете ли някакъв друг мистериозен факт за базиликата Свети Петър?  Пишете в коментарите!

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.