fbpx

Екскурзия до Румъния – истината за граф Дракула и неговия дом – замъкът Бран

Отдавна бленувате за една приказна екскурзия до Румъния!

Интересувате се от тайнственото, необятното и мистичното!

Искате да разбулите загадките около зловещия вампир, както и посетите неговия дом!

Връхлитайки ви тази мисъл за мистичната екскурзия, въображението ви започва да рисува реалистични 5D картини!

Представяте си някогашна Трансилвания, забулена в мъгла и мистерия. Гледката, която се открива пред очите ви е повече от злокобна. Небето е покрито с черни облаци, навсякъде е тъмно, хора бягат от страшните и грозни вампири…А в далечината се извисява вековен и величествен замък – домът на кръвожадния граф Дракула. Около стените му са се обвили бръшлянови клонки, луната хвърля мека бяла светлина върху грандиозната крепост…Изведнъж светкавица разцепва черното небе и вие виждате замъкът в целия му разкош. Ехото носи един зловещ смях, който пронизва всяка брънка от тялото ви…

Домът на Дракула – Замъкът Бран.

Хей! Върнете се в реалността!

Това не е вампирска сага! Спомнете си за желанието си за екскурзия до Румъния. Посетете Замъка „Бран” – домът на граф Дракула, Замъкът „Пелеш” и много други забележителности, които ще оставят у вас неповторимо изживяване и не на последно място ще разбулите легендите около тайнствения кръвопиец, както и загадките около една забравена епоха, обвита в тайнственост.В следващите редове ще ви разкажа за замъка „Бран”, замъка ”Пелеш”, много културни забележителности в Румъния и най-вече дали е съществувал граф Дракула, вие преценете искате ли да осъществите детската си мечта – Екскурзия до Румъния.

Граф Дракула  е съществувал, но не е бил вампир, както се говори в легендите, а тираничен и жесток владетел на Влахия,  част от днешна Румъния, живял през 15 в. Син на принц Влад II Дракул и принцесата на Молдова – Княжна. Истинското му име е Влад III Дракул, известен още като Влад Цепеш.

Истинският граф Дракула – Влад Цепеш.

Това прозвище произтича от неговата невероятна  свирепост и нечовешко отношение към хората. Един пример за това е страшната гледка, която се открила пред очите на турските орди, които искали да превземат столицата, а именно гора от хиляди колове с набучени на тях глави и тела. Неговата жестокост и безсърдечност нямат равни на себе си, което дава предпоставка, народните вярвания да го оприличат на кръвожадно безсмъртно страшилище. Според преданието, замъкът Бран е бил неговия дом, в който той се наслаждавал на лукс и охолство, след поредното масово изтребление.

Замъкът на граф Дракула се намира на границата между Трансилвания и Влахия, или по точно в днешна  Централна Румъния. Изграден е през 13 в. от тавтонските рицари, като идеята на строителите е била, замъкът да бъде дървено укрепление.  След това през 14 в. е разрушен от навлизащите в Румънските земи монголи. Крепостта отново е построена от саксонците, със специалното разрешение на Лудвиг I, крал на Полша и Унгария. През  вековете, цитаделата минава през ръцете на няколко владетели, сред които са Мирча Стари – княз на Влахия,  Януш Хуняги. Накрая, замъкът става собственост на Трансилвания. След около 2 в., крепостта е опожарена от светкавица и отново преустроена.

След края на Първата Световна война, замъкът ”Бран” е даден като дар на  кралица на Румъния -Мария, защото Трансилвания се присъединява официално към  Румъния. С течение на годините, крепостта става лятна резиденция на кралицата. Доста от помещенията са пригодени за кралски покои, а складът, където са се държали мунициите – в параклис.

Кралица Мария и нейната дъщеря Илеана пожелали да им се направи специален асансьор, с помощта на който да могат да преодолеят разстоянието от подземията на крепостта, които водели до парка, до върха на замъка Бран. С много усилия, през 1937 г. устройството е построено, като за целта е използвана стара шахта на кладенец. И още една глезотия е направена за кралските особи – теснолинейка, която пренасяла храната на принцесата и кралицата от кухненските помещения до павилиона за чай.

Ако все още не сте убедени, че трябва да осъществите екскурзия до Румъния, защото не се интересувате толкова много от замъка, колкото от история и архитектура или просто искате да разгледате забележителности или да направите една шопинг терапия по румънските магазини, няма проблем. Архитектурата на замъка Бран е един шедьовър на строителството. Можете да се насладите на тесните коридори и виещи се стълбища, водещи към богато мебелирани салони. Замъкът Бран сам по себе си е едно богатство, което може да ви остави без дъх, както и зашеметяващата екскурзия, която може да си подарите!

Можете да направите екскурзия до Румъния и ако искате да се поставите на мястото на граф Дракула или местното население, изпитващо страхопочитание към легендарния вампир. В близост до замъка Бран се намира едно „вампирско градче”, където актьори пресъздават зловещи същества. Ако сте любител на силните усещания, дори и с предварителната нагласа за посещение на такова място, ще бъдете изплашени до смърт от вампири, демони и митични същества.

Ако все пак у вас остава желанието за екскурзия до Румъния, може да посетите замъка Пелеш, град Брашов, Черната църква, Първото румънско училище или просто да се разходите по магазините.

Повярвайте ми, тази екскурзия ще остане завинаги в сърцето и душата ви!

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.