Гърция, остров Родос – интересни факти за перлата на Додеканезките острови

Гърция,  остров Родос – интересни факти за перлата на Додеканезките острови

 

Остров Родос може да предложи на своите туристи спокойни заливи, живописни плажове, удобни хотели, безценни исторически паметници и не на последно място – много добър климат за отдих в Гърция.

 

Къде се намира остров Родос?

Островът е един от най-големите острови от Додеканезкия архипелаг. От своя страна самия архипелаг е част от Южните егейски острови, които наброяват внушителните 163 броя острови. Не всички са населени. Обитаеми от тях са само 26. Името на архипелага идва от гръцката дума „додеканиза”, което в превод означава 12 острова. Тук, освен Родос са вкючени Сими, Тилос, Патмос, Нисирос, Лерос, Мегисти, Касос, Карпатос, Калимнос, Астипалея, Кос. Странното е, че при Родос, само северната част е развита. Там кипи живот. Има пристанище и много курорти. За разлика от нея, южната част е дива. Тук има предимно уинсърфисти и рибари. Местните жители и еколозите смятат, че трябва да се запази във вида, в което е сега. По този начин тези посетители, които искат спокойствие, могат да го намерят и да са далеч от общата туристическа суетня.
Какво е географско положение на остров Родос?
Остров Родос е разположен на 20 км. От брега на Турция. Намира се близо до Европа, Азия и Африка. Най-високата точка на острова е връх Атавирос, с височина 1215 м.

Вижте карта на остров Родос:

Какъв е климата на остров Родос?

Родос се отличава със мек и топъл средиземноморски климат. Това е предпоставка да бъде най-търсената туристическа дестинация в Гърция. Освен климата за това допринасят и многобройните исторически паметници, с които Родос се гордее.

 

Интересни факти за Родос

Столицата на острова също се нарича Родос и се намира в най-северната точка на острова.

Жителите на остров Родос са над 100 000, като 60% от тях живеят в столицата.

Във всеки град или село има поне една таверна.

В южната част на острова има голямо разнообразие от птици, като повечето от които са изключително редки.

Според  народните вярвания, островът е подарен от Зевс на Хелиос. Според легендата когато Зевс поделял островите сред  останалите богове, Хелиос бил забравен. За да поправи грешката си, главния бог на Олимп, дал на Хелиос първата суша, която видят. Това бил прекрасния остров Родос.

Booking.com

Вижте какво да разгледате на остров Родос.

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: