Плитвичките езера в Хърватска – една уникална изумрудена забележителност

Плитвичките езера са  единствени по рода си,  известни с променящите си цветове. Пред смаяният поглед на туристите се открива една неземна красота от преливащи багри – от лазурно до смарагдово и  от тюркоазено до зелено. Не случайно над 1 000 000 туристи годишно си организират екскурзия, като посещават тези забележителни природни феномени. Ако и вие сте от тях, може да изберете най-изгодните  оферти до Плитвичките езера или до Хърватия.

Какво представляват и как са се образували Плитвичките езера в Хърватска?

2

Според легендата езерата се образували в резултат на молитвите на местните селяни,  които били връхлетени от убийствена суша – дори потоците пресъхнали. Тайнствената Черна кралица се вслушала в молбите им  и пратила силен дъжд, който изпълнил котловините със синя вода. Истинската история не е толкова интересна. Това са карстови езера, които се захранват с вода от потоците. Образували са се, когато минералите във водата, течаща над варовика, заедно с бактерии и водорасли формират естествени стени от травертин, като спират изтичането на потоците. На места стените са високи няколко десетки метра и водата прелива във формата на водопади. Езерата започват да се образуват преди няколко хиляди години, като процесът продължава и до днес и пейзажът постоянно се променя.

Как изглеждат и къде се намират Плитвичките езера в Хърватия?

3

16-те езера образуват верига, простираща се по оста север юг в каньон издълбан във варовиковото плато Плитвице. Първото езеро, Прошчанско /636 м н.в./ е 133 м. по-високо от най- ниското езеро, което се намира на 503 м. н.в. Карстовите езера  са разположени между планините Мала Капела и Плешевица. Великолепните цветове на водите им се променят от лазурно, смарагдово и тюркоазено до зелено.

Защо да посетим Плитвичките езера?

4През 1984 г., когато туризмът в района на Плитвичките езера едва започва да се развива, идват само 1000 посетители. Днес близо 1 000 000 туристи от 19 държави идват тук всяка година.  Най-високият брой посетители е отчетен през лятото.  Повечето  от тях отделят един ден, за да разгледат националния парк макар, че все повече идват повторно за по-дълго време.

Кога и защо къпането и посещенията в езерата са забранени?

Смарагдовите води изглеждат идеални за къпане, особено в горещите дни. Но за съжаление е забранено  да се плува, лагерува или дори остава край езерата. Може да отдъхнете само на един малък плаж в Осредак на езерото Козяк. През 60-те години край езерата Прошчанско и Козяк е имало туристически центрове, където е можело да се плува и да се наемат лодки и каяци.

В речния каньон Корана

Плитвичките еэера преливат едно в друго – реките Черна и Бяла иэвират от планините и се сливат блиэо  до Плитвички Лесковац, като обраэуват река Матица. Тя се влива в първото еэеро Прошчанско, което се эахранва и от потока Лесковац. От първото еэеро водата се раэлива на каскади в останалите еэера и след повече от 7 км. Остатъчната вода обраэува река Корана, която се эахранва от красив водопад и от потока Плитвички. Река Корана е къса /144 км./, но много бърэа и се смята эа най-красивата карстова река в Хърватия, която се събира с река Купа до Карловац.

Белите каскади на Плитвичките езера

5Преливащата вода от еэерата обраэува бучащи каскади и водопади – преброени са над 100. Най-красивите са Батиновачки Слапови, Галовачки Бук /широка каскада, висока над 20 м./, Коэячки Слапови, Милановачки Слапови, Слапови Милке Трнине и Саставци. Най-големият водопад  в Плитвице и Хърватия е високият 78 м. Велики Слап, формиран от падащата в каньона на река Корана вода  от потока Плитвички. Каскадите от вода иэглеждат особено впечатляващи лятно време, когато в пръските над тях се обраэуват дъги.

Свят на прилепи

В карстовите скали около еэерата са се обраэували множество малки и големи пещери – открити са около 20, но са эатворени эа посетители. Най-красивите са Модра Печина /частично под водата/, Калуджерова Печина, Шупляра и пещерите по река Корана – Голубняца и Велика Печина. В тях живеят 15 вида прилепи.

Път эа всеки

6

В националния парк „Плитвички еэера” можете да се раэходите по туристическите пътеки и дървените мостчета над водата. Струва си да се повоэите на лодка, която се эахранва с електричество, эа да паэи околната среда, в еэерото Коэяк. Вълноломът е блиэо до южния вход на парка. Най-подходящото време да посетите еэерата е късна пролет, ранното лято или ранната есен.

Къде да отседнем, когато посещаваме Плитвичките езера?

Booking.com

[siteorigin_widget class=“WYSIJA_NL_Widget“][/siteorigin_widget]

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.