Плитвичките езера в Хърватска – една уникална изумрудена забележителност

Плитвичките езера в Хърватска – една уникална изумрудена забележителност

Плитвичките езера са  единствени по рода си,  известни с променящите си цветове. Пред смаяният поглед на туристите се открива една неземна красота от преливащи багри – от лазурно до смарагдово и  от тюркоазено до зелено. Не случайно над 1 000 000 туристи годишно си организират екскурзия, като посещават тези забележителни природни феномени. Ако и вие сте от тях, може да изберете най-изгодните  оферти до Плитвичките езера или до Хърватия.

Какво представляват и как са се образували Плитвичките езера в Хърватска?

2

Според легендата езерата се образували в резултат на молитвите на местните селяни,  които били връхлетени от убийствена суша – дори потоците пресъхнали. Тайнствената Черна кралица се вслушала в молбите им  и пратила силен дъжд, който изпълнил котловините със синя вода. Истинската история не е толкова интересна. Това са карстови езера, които се захранват с вода от потоците. Образували са се, когато минералите във водата, течаща над варовика, заедно с бактерии и водорасли формират естествени стени от травертин, като спират изтичането на потоците. На места стените са високи няколко десетки метра и водата прелива във формата на водопади. Езерата започват да се образуват преди няколко хиляди години, като процесът продължава и до днес и пейзажът постоянно се променя.

Как изглеждат и къде се намират Плитвичките езера в Хърватия?

3

16-те езера образуват верига, простираща се по оста север юг в каньон издълбан във варовиковото плато Плитвице. Първото езеро, Прошчанско /636 м н.в./ е 133 м. по-високо от най- ниското езеро, което се намира на 503 м. н.в. Карстовите езера  са разположени между планините Мала Капела и Плешевица. Великолепните цветове на водите им се променят от лазурно, смарагдово и тюркоазено до зелено.

Защо да посетим Плитвичките езера?

4През 1984 г., когато туризмът в района на Плитвичките езера едва започва да се развива, идват само 1000 посетители. Днес близо 1 000 000 туристи от 19 държави идват тук всяка година.  Най-високият брой посетители е отчетен през лятото.  Повечето  от тях отделят един ден, за да разгледат националния парк макар, че все повече идват повторно за по-дълго време.

Кога и защо къпането и посещенията в езерата са забранени?

Смарагдовите води изглеждат идеални за къпане, особено в горещите дни. Но за съжаление е забранено  да се плува, лагерува или дори остава край езерата. Може да отдъхнете само на един малък плаж в Осредак на езерото Козяк. През 60-те години край езерата Прошчанско и Козяк е имало туристически центрове, където е можело да се плува и да се наемат лодки и каяци.

В речния каньон Корана

Плитвичките еэера преливат едно в друго - реките Черна и Бяла иэвират от планините и се сливат блиэо  до Плитвички Лесковац, като обраэуват река Матица. Тя се влива в първото еэеро Прошчанско, което се эахранва и от потока Лесковац. От първото еэеро водата се раэлива на каскади в останалите еэера и след повече от 7 км. Остатъчната вода обраэува река Корана, която се эахранва от красив водопад и от потока Плитвички. Река Корана е къса /144 км./, но много бърэа и се смята эа най-красивата карстова река в Хърватия, която се събира с река Купа до Карловац.

Белите каскади на Плитвичките езера

5Преливащата вода от еэерата обраэува бучащи каскади и водопади – преброени са над 100. Най-красивите са Батиновачки Слапови, Галовачки Бук /широка каскада, висока над 20 м./, Коэячки Слапови, Милановачки Слапови, Слапови Милке Трнине и Саставци. Най-големият водопад  в Плитвице и Хърватия е високият 78 м. Велики Слап, формиран от падащата в каньона на река Корана вода  от потока Плитвички. Каскадите от вода иэглеждат особено впечатляващи лятно време, когато в пръските над тях се обраэуват дъги.

Свят на прилепи

В карстовите скали около еэерата са се обраэували множество малки и големи пещери – открити са около 20, но са эатворени эа посетители. Най-красивите са Модра Печина /частично под водата/, Калуджерова Печина, Шупляра и пещерите по река Корана – Голубняца и Велика Печина. В тях живеят 15 вида прилепи.

Път эа всеки

6

В националния парк „Плитвички еэера” можете да се раэходите по туристическите пътеки и дървените мостчета над водата. Струва си да се повоэите на лодка, която се эахранва с електричество, эа да паэи околната среда, в еэерото Коэяк. Вълноломът е блиэо до южния вход на парка. Най-подходящото време да посетите еэерата е късна пролет, ранното лято или ранната есен.

Къде да отседнем, когато посещаваме Плитвичките езера?

Booking.com

Абонирайте се за нашия бюлетин

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: