fbpx

Един приказен остров на Адриатическо море – Остров Брач, Хърватска

Република  Хърватска е разположена на брега на Адриатическо море. Голяма част от нея се състои от острови. Техният брой достига 1246. От тях 47 са обитаеми. Тук ще споменем най-големият - остров Црес.Booking.com

Вторият по големина е остров Крк, следва остров Брач, Хвар и така нататък. Повечето острови са разкошни туристически дестинации  и всеки си има своето очарование. Така например остров Хвар е най-слънчевият, Брач е най-красивият. Лопуд  пък е чудесен за семейна почивка.  Остров Вис  е мечтана дестинация за всеки уважаващ себе си  чревоугодник.

   Най-красивият – остров Брач ще ви предложи прекрасни плажове, вкусни ястия и всичко за един впечатляващ релакс.

   В долната карта виждате географското разположение на острова.


Тук има чудесни борови гори, обширни  плантации с маслини и многобройни лозя, които са предпоставка за  производството страхотното брачко вино - „розе“. На острова има два града, които са основната туристическа атракция на острова. Това  са град  Супертар - на снимката:

2

Другата чудесна туристическа дестинация е град Бол. Град Бол е раят за уиндсърфисти.  В цяла Хърватска едва ли може да се намери по - добро място за този спорт. А водите покрай  нoс  Zlatni Rat e място, където може да се гмуркате, да практикувате кайт-сърф, уейкборд, или да се возите на водни ски. Като допълним към това страхотния плаж покрит с фин пясък, който изглежда като златен, може да си представите какво удоволствие ще изпита щастливецът озовал се в този райски кът на Хърватска. Но вижте изображението, за да добиете една бегла представа  за това райско къче наречено Zlatni  Rat...

3

 Но на Остров Брач могат да се видят и исторически  дестинации. Например в пещерата Drakonja могат да се видят издълбани надписи и изображения, разказващи за историческото минало на острова. Те са издълбани от монаси отшелници, намерили тук укритие и защита от турските зверства. Така древните обитатели на пещерата са запазили историческото минало за бъдните поколения. А вие любезни читатели можете да видите част от тази пещера:

4

Островът може да се разгледа от най-високата част на Хърватска – Vidova гора.  На остров Брач можете да разгледате и уникалният  манастирски комплекс на монасите отшелници. Тук  може да се види и музеят в гр. Скрип, доминиканския манастир в Бол. Една от забележителностите на остров Брач е  природният резерват  - чудесно място за пикник  „Сутиван“.

5

  Но колко и да се старая едва ли ще мога да опиша цялата красота на остров Брач.  Просто трябва да се види!

Автор: Иван Иванов

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.