fbpx


Покрай брега на река Дунав се простира  градската градина на град Видин. Със своето  красиво оформление,  редуващи се дървета,  алеи и прекрасни цветни градини паркът е място за релаксиране на гражданите и гостите на град. Видин.

Но освен  това в него се намират исторически обекти, които са символ на града. Един от тези символи е Джамията на Осман  Пазвантоглу. Тя представлява комплекс от джамия и библиотека. Вероятно към комплекса е имало медресе (училище),или завие (малка мюсюлманска обител). Особеност на джамията е, че на минарето  няма характерният турски полумесец, а стилизирано изображение на пика, или обърнато сърце. За това джамията на Осман  Пазвантогу е известна като „Сърцатата джамия”.

За произхода на този необичаен знак има различни предположения. Едното е, че това е емблемата на поделението, където е служел Пазвантоглу и противопоставяне на султанският полумесец; второ, че означава любовта към майка му и последното, че обърнатата пика е знак за разбитото му сърце от несподелена любов към българка – християнка.

Самата джамия има предверие,  оформено като галерия, разполага с балкон за жените, а таванът е с красива дърворезба. Стените са изписани с религиозни текстове. Минарето завършва със споменатата пика на върха си. Според думите на самият Осман,  джамията е посветена на баща му, а библиотеката – на майка му.

Библиотеката е разполагала с голям брой книги. Те били съхранени в 24 сандъка. От тях  2014 тома са предадени на Турция , а  650 се намират в ориенталският отдел към националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий” в София. Целият комплекс е построен в периода 1801 – 1803 година.

Самият Осман  Пазвантоглу е роден през 1758 година в днешна   Албания в заможно еничерско семейство. Многократно е изселван заедно с баща си Йомер Пазвантоглу, докато през 1792 се заселват във Видин. Заедно със свои съподвижници Осман  Пазвантоглу  организира непрекъснати набези върху султанските земи През 1793 султан Селим III издава заповед „ Разбойникът Осман  Пазвантоглу да бъде заловен и  усмъртен”

През 1795 година  Пазвантоглу открито и окончателно се обявява срещу султана. През 1797 година срещу Пазвантоглу е пратен Мустафа паша начело на 40000 души войска. Акцията е неуспешна и Осман минава  в контра настъпление. Събира 80 хилядна войска  и завладява Врачанска, Ловчанска, Плевенска и  Севлиевска кааза и се отправя към Велико  Търново.  Войската му се състои от  отцепници еничери (дахии) Но под неговите знамена застават и македонските българи Корчо и Кондо войвода, както  Велко войвода и Гяур Имам. Феодалът печели   християните с обещание за облекчен поземлен режим, както и с равностойно отношение към мюсюлмани и християни Насилствено прави  Софроний Врачански Епископ на Видин за легитимирането си пред християните. Като такъв го държи 3 години. Прави опит за установяване дипломатически отношения с Наполеон Бонапарт.

Освен джамията построява и кръстата казарма на еничарите  която е запазена и до днешни дни.От 1969 година е обособена като етнографски музей,  в който са показани артефакти описващи  живота на населението на град Видин и  Видинският регион. Обяснителните надписи са на български, руски, английски, немски и френски език. По програма „Регионално развитие” в днешни дни на Кръстата казарма е извършен основен ремонт,  и допълнително укрепване, което ще я направи привлекателна туристическа дестинация на град Видин.

Автор: Иван Иванов

Снимки: Google image

Вижте оферти за почивка във Видин, предоставени от booking.com

9876_1

(1) Comment

  1. hotelvelingrad

    I’m really impressed together with your writing skills and also with the structure in your weblog. Is that this a paid theme or did you customize it your self? Either way keep up the excellent high quality writing, it’s rare to look a great blog like this one these days..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.