Дворецът Топкапъ

Един от най красивите музеи в света е Топкапъ сарай или Дворецът на Портата на оръдието. Той е изграден през 1453 г. от Мехмед Завоевателя. Намира се на нос Сарай и е обграден от великолепния парк „Гюлхане“. Вижте  Оферти за почивка в Турция, предоставени от grabo.bg.

1

Името му идва от близката порта. Първоначално е построен комплекс от сгради, но в последствие е реконструиран, защото не отговарял на големите изисквания на владетеля. В периода 1459 – 1465 г. е построен т.нар. Нов дворец / Йени сарай /, върху чиито основи лежи съвременния палат в Истанбул. След няколко големи пожара, дворецът е изцяло обновен и става резиденция на султаните, които са управлявали до XIX в. Последният османски владетел, който е живял там е Махмуд II.

2Всеки един султан е оставил своя следа в двореца. В тронната зала, владетелят посрещал своите гости и чужди пратеници. Тя и всички сгради на дворецът Топкапъ са богато украсени и потънали в разкош. Неслучайно Истанбул е смятан от европейците за източник на несметни богатства. Хората са прави, ако видите султанската съкровищница, ще останете без думи. Всяко помещение във палата е украсено богато, а райските градини са преливащи от разкошни цветове.

Освен другите сгради в дворецът Топкапъ, голямо значение има и Харемът, в който живеят жените и децата. Той се състои от 300 охранявани помещения. За посетителите са отворени само няколко десетки. Харемът е бил под контрола на майката на султана. На нейната воля се подчинявали първите четири жени, а също така и множеството му наложници. Невероятно, но факт – султанът имал над  800 наложници. Харемът се охранявал от около 200 евнуси, които от своя страна били под управлението на дворцовия управител / Кизлара Агаси /.

Интересни факти от „кухнята“ на Дворецът Топкапъ:

! Не всеки султан имал удоволствието да се порадва на харема. При Осман II, щом чуели звука от подкованите му ботуши, жените тутакси трябвало да се приберат.

! В султанската съкровищница се намира петия по големина в света диамант. Скъпоценния камък е цели 86 карата и се казва Майстора на лъжици.

! Веднъж годишно в близост до портата „Баб-и-Саадет“ се играе операта от Моцарт – „Отвличане от сарая“. Това е част от Международния музикален фестивал в Истанбул.

! На Топкъпъ сарай е посветен и филм – криминална комедия, в който крадци се опитват да откраднат кинжал, украсен със смарагди, който стои в съкровищницата на двореца.

Но според мюсюлманите, най-ценните богатства в разкошния дворец са реликвите от Мохамед. Те са доказателство за огромната власт, която имал пророкът и страхопочитанието на неговите поданици. В Залата на Благосклонната мантия все още се пазят мантията на Пророка, боен флаг, мечове, печат, лък, отпечатък от неговата стъпка и колкото и невероятно да звучи и косми от брадата му и зъб. Едно от най-ценните неща е писмото, което написал създателят на Исляма.

Автор: Десислава Димитрова

Още публикации за забележителности в Турция.

Бодрум, перлата на Турция – Какви забележителности да видим?

Климат, плажове и обща информация за Анталия

Вижте още забележителности по света:

Bora bora – романтична ваканция

Почивка на море в Гърция 

Платото Наска в Перу

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.