fbpx

Бодрум, перлата на Турция – Какви забележителности да видим?

Един от най-известните и големи  пристанищни градове се намира в югозападната част на Турция. Той  е разположен  срещу залива Гьокова на едноименния остров Бодрум. Градът носи и името на острова.

Разположен във вилает Мугла, той е пристанище от голямо значение и доста приемлива дестинации в Турция. Архитектурата на града е много интересна. Сградите са най-много на 3 етажа и всички са боядисани в бяло. Бодрум е важен яхтен и туристически център.

Статията продължава след рекламата.

Сега след като си осигурихте подслона, спокойно можете да прочетете какво да видите в Бодрум.

Халикарнас  е  древното име на град Бодрум. Една от най-известните  исторически забележителности е  гробницата-мавзолей, построена от цар Мовзол и е едно от седемте чудеса на древния свят.

По-късно през Средните векове  силно земетресение го разрушава, а част от останките му са съхранени и изложени в Британския музей. Вследствие на  поредните земетресения са унищожени много  забележителности от историята  на  епохата. Тук след поражението на Отоманската империя от Тамерлан през 1402 година,  рицарите от ордена на Свети Йоан от Йерусалим построяват здрава крепост, като използвали каменни блокове от разрушения  мавзолей и я кръщават „Свети Петър”.

Крепостта става важен военен център на рицарите, както остров Родос и остров Кос. Около век по късно Сюлейман Велики превзема остров Родос  и владенията на рицарите хоспиталиери включително и крепостта. Името си крепостта получава от трансформацията на латинското име Petreum  в турското име Бодрум, което остава и име на старинния град.

2

Дълги години е била затвор, но след втората световна война е разрушена и изоставена напълно. По-късно през 60 години е реставрирана и днес с високите си крепостни кули  е център на посещения от много туристи. Своята популярност като Бодрумска крепост,  получава в края на 19 и началото на 20 век.  Когато там са заточавани много български църковни и революционни дейци.

4

А, днес Бодрум  е един  много модерен център  с развит туризъм, тъй като тук се стичат много туристи.  Мекият климат, красивите плажове и кристалното море  привличат много курортистите от близо и далеч. Прелестният град впечатлява не само със своята история, но той предлага много високо престижни хотели и онлайн резервации за почивка в Бодрум,  които много внимателно и с голямо старание посрещат своите гости и им предлагат висококачествени условия за приятен отдих  и пълна активна почивка. В тази връзка вижте страхотни оферти за  екскурзии и почивки от Варна от Астеа Тур.

Градът разполага и с много други заведения за забавление и  приятно пребиваване в курорта. Наблизо до град Бодрум се намират и  белите тераси на Памуккале -  прекрасни места за посещение. Уникално  място за разходка е и  остров Кос,  до който  се стигне с ферибот.

През миналия век Бодрум силно привличал  много поети, художници и  бохеми. Нощният живот  тогава е бил много активен, повече от дневния.

4

Днес градът привлича със своята красива природа, прекрасните плажове, с историята си  и с първокласните си хотели,  които осигуряват лукс и топлина, уют и настроение на туристите. През цялата година този красив град привлича стотици курортисти и им осигурява вълнуващи мигове, много удоволствие и вълнуващи преживявания.

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.