Белоградчик – град мечта за отмора и релакс

Заради забележителностите си, като Магурата, Скалите, крепостта, Белоградчик  е мечтана  туристическа атракция. В града можете да намерите много хубави и евтини места за отдих – хотели, апартаменти, частни квартири, стаи и др…

Вторият по големина град в област  Видин  е Белоградчик. Той е малък, китен град  на 52 км. югозападно от Видин, или 182 км. северозападно от София в западна Стара планина. Атрактивна туристическа дестинация. Административен център на едноименна община.

Градът е построен още през римско време. Някога са го наричали Белград ( заради белотата на къщите му). Но, за да се отличава от сръбският Белград е преименуван на Белградин (малък Белград). По- късно турците добавят сричката  „чик” и така се оформя  днешният Белоградчик.

Населението му се е движело  от 2192 души през 1946 г., 7256 души през 1985 година и 5334 души през 2009 година.

Изглед от Белоградчик, снимка: https://mk.m.wikipedia.org/

 В исторически план е бил един от важните бастиони на видинското царство. А крепостта Калето е  била трудно превземаема. Белоградчик е превзет едва след няколко  опита през междусъюзническата война с обединяването на сърби и румънци.

 В   днешни дни град Белоградчик е туристическа  дестинация. Почти всички туристически обекти в него са включени  в списъка на 100-те национални туристически обекти. В града се намира  историческия музей. Последният  разполага с  над 6000 експоната. Разположен е в Пановата къща. В него са събрани експонати от западнобългарската възрожденска литература. Основният акцент е въстанието срещу турците от 1850 година, едно от най-масовите въстания на българите, както и факти от  Сръбско- Българската война от !885 година. Друг туристически обект е Природонаучният  музей, който разполага с 520 експоната и още 2500 фонд.

Белоградчишката крепост, снимка:https://pochivka.blitz.bg/

 Още по-впечатляващи са околностите на  Белоградчик. Най-важната историческа забележителност е крепостта Калето. Тя е една от най-запазените крепости на България и е в списъка на 100те национални туристически обекти на България. Поради естествената защитеност крепостни стени са изградени само от северозапад и югоизток. По времето на Цар Иван Срацимир белоградчишката крепост е втора по значение ( след „Баба Вида”) В момента е напълно реставрирана и е задължителен туристически обект за всеки български патриот.

Белоградчишките скали, снимка: http://www.infotourism.net/

 Когато говорим за Белоградчик моментално в съзнанието ни се появява  представата за  Белоградчишките скали. Това е феноменално природно образувание високо до 200 метра, дължина  30 км. и ширина  3 км. През 1949 г. са обявени за природна забележителност, а преди няколко години участваха и в световната класация за осмото чудо на света. Скалите са обособени в три групи по визуални признаци, но „Кукувицата” носи името си от характерния звук, който издава при силен вятър. Белоградчишките скали са изградени пясъчни конгломерати, а червеният си цвят дължат на железни окиси и хидроокиси.

Пещерата Магурата, снимка: https://ilovebulgaria.eu/peshtera-magurata/

Още един природен феномен в землището на град Белоградчик е пещерата  Магурата. Посещението  на пещерата е спиращо дъха преживяване. Защото пещерата е една от най-красивите български пещери. Тя се намира на 18 км от Белоградчик до село Рабиша и  Рабишкото езеро. Пещерата е сред най-големите пещери на България. Дължината на Магурата достига до 2,5 км. Тя е електрифицирана с условия за посещения и от обикновени хора.  Природните образования от сталактити,сталагмити и сталактони са  нещо, което трудно може да се опише. Това просто трябва да се види… Освен това тук може да видите рисунки на праисторически хора. В пещерата  са открити кости на пещерни мечки и хиени. В днешни дни в ръкавите на пещерата се намират  винарски изби, където се произвежда пенливо вино тъй като климатичните условия са много близки до прочутата област Шампания.

И за да завърша нашата разходка из град Белоградчик ще спомена, че градът разполага с  над 10 хотела, в това число „Спа центрове”. Но освен луксозните хотели посетителя на град Белоградчик може да разчита на „ Къщи за гости”, които също  притежават необходимите  условия за луксозно пребиваване и релакс…

Вижте местата за настаняване:

Booking.com

Автор: Иван Иванов

[siteorigin_widget class=“WYSIJA_NL_Widget“][/siteorigin_widget]

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...