Белоградчик – град мечта за отмора и релакс

Белоградчик – град мечта за отмора и релакс

Заради забележителностите си, като Магурата, Скалите, крепостта, Белоградчик  е мечтана  туристическа атракция. В града можете да намерите много хубави и евтини места за отдих - хотели, апартаменти, частни квартири, стаи и др...

Вторият по големина град в област  Видин  е Белоградчик. Той е малък, китен град  на 52 км. югозападно от Видин, или 182 км. северозападно от София в западна Стара планина. Атрактивна туристическа дестинация. Административен център на едноименна община.

Градът е построен още през римско време. Някога са го наричали Белград ( заради белотата на къщите му). Но, за да се отличава от сръбският Белград е преименуван на Белградин (малък Белград). По- късно турците добавят сричката  „чик” и така се оформя  днешният Белоградчик.

Населението му се е движело  от 2192 души през 1946 г., 7256 души през 1985 година и 5334 души през 2009 година.

Изглед от Белоградчик, снимка: https://mk.m.wikipedia.org/

 В исторически план е бил един от важните бастиони на видинското царство. А крепостта Калето е  била трудно превземаема. Белоградчик е превзет едва след няколко  опита през междусъюзническата война с обединяването на сърби и румънци.

 В   днешни дни град Белоградчик е туристическа  дестинация. Почти всички туристически обекти в него са включени  в списъка на 100-те национални туристически обекти. В града се намира  историческия музей. Последният  разполага с  над 6000 експоната. Разположен е в Пановата къща. В него са събрани експонати от западнобългарската възрожденска литература. Основният акцент е въстанието срещу турците от 1850 година, едно от най-масовите въстания на българите, както и факти от  Сръбско- Българската война от !885 година. Друг туристически обект е Природонаучният  музей, който разполага с 520 експоната и още 2500 фонд.

Белоградчишката крепост, снимка:https://pochivka.blitz.bg/

 Още по-впечатляващи са околностите на  Белоградчик. Най-важната историческа забележителност е крепостта Калето. Тя е една от най-запазените крепости на България и е в списъка на 100те национални туристически обекти на България. Поради естествената защитеност крепостни стени са изградени само от северозапад и югоизток. По времето на Цар Иван Срацимир белоградчишката крепост е втора по значение ( след „Баба Вида”) В момента е напълно реставрирана и е задължителен туристически обект за всеки български патриот.

Белоградчишките скали, снимка: http://www.infotourism.net/

 Когато говорим за Белоградчик моментално в съзнанието ни се появява  представата за  Белоградчишките скали. Това е феноменално природно образувание високо до 200 метра, дължина  30 км. и ширина  3 км. През 1949 г. са обявени за природна забележителност, а преди няколко години участваха и в световната класация за осмото чудо на света. Скалите са обособени в три групи по визуални признаци, но „Кукувицата” носи името си от характерния звук, който издава при силен вятър. Белоградчишките скали са изградени пясъчни конгломерати, а червеният си цвят дължат на железни окиси и хидроокиси.

Пещерата Магурата, снимка: https://ilovebulgaria.eu/peshtera-magurata/

Още един природен феномен в землището на град Белоградчик е пещерата  Магурата. Посещението  на пещерата е спиращо дъха преживяване. Защото пещерата е една от най-красивите български пещери. Тя се намира на 18 км от Белоградчик до село Рабиша и  Рабишкото езеро. Пещерата е сред най-големите пещери на България. Дължината на Магурата достига до 2,5 км. Тя е електрифицирана с условия за посещения и от обикновени хора.  Природните образования от сталактити,сталагмити и сталактони са  нещо, което трудно може да се опише. Това просто трябва да се види… Освен това тук може да видите рисунки на праисторически хора. В пещерата  са открити кости на пещерни мечки и хиени. В днешни дни в ръкавите на пещерата се намират  винарски изби, където се произвежда пенливо вино тъй като климатичните условия са много близки до прочутата област Шампания.

И за да завърша нашата разходка из град Белоградчик ще спомена, че градът разполага с  над 10 хотела, в това число „Спа центрове”. Но освен луксозните хотели посетителя на град Белоградчик може да разчита на „ Къщи за гости”, които също  притежават необходимите  условия за луксозно пребиваване и релакс…

Вижте местата за настаняване:

Booking.com

Автор: Иван Иванов

Абонирайте се за нашия бюлетин

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

%d bloggers like this: