Разбира се „Слънчака“, както ние си го знаем е един от най-най-известните български курорти. Най-големия и оживен, Слънчев бряг е рай за чужденците. Представяте ли си, плъжът е дълъг цели 8 км и наистина е несравним – цялата плажна ивица е покрити с фин златист пясък, наслада за окото и краката.  Слънчев  бряг заслужава името си. Кръстен е така, заради големия брой слънчеви часове в периода  май-октомври – 1700 часа. Неслучайно чужденците са луди по него – луксът е навсякъде. Високи  хотели, стотици ресторанти, всякакви съоръжения за водни спортове, луди нощни клубове. Някакси странно се вмесва уникалната дива природа, но наистина Слънчев бряг си заслужава да се посети. Плажът наистина е уникален, пясъчните дюни ще ви накарат да си представите, че сте насред пустинята, а редките растителни видове, ще ви дадат нова гледна точка.  Слънчев бряг е срещу залива на историческия град Несебър.

Най-доброто  от Слънчев бряг: Много чужденци, както и български туристи, които харесват съчетанието на красива природа и лукс. Е, разбира се доволно е развит и алхоколния туризъм, но това вече е част от всекидневието на Слънчев бряг.

2. Златни пясъци

Златни пясъци

Няма нужда от реклама, едва ли има човек, който не е чувал за Златни пясъци. Пясъкът е „златен“, много хора твърдят, че това е един от най-добрите плажове не само в България, но и в Европа. Курортът се намира  на 17 км от Варна. Златни пясъци не отстъпва на Слънчев бряг по луксозни хотели и заведения. За съжаление за този курорт се носи лоша слава, знае се като един от най-развратните центрове. Има си и улица на труженичките, наречена  „Party Street“. Като изключим разгулния нощен живот, плажната ивица е наистина уникална. Обградена от гъсто залесения природен парк Златни пясъци.  Има много различни растителни и животински видове. Минералните извори, които бликат от природния парк, се използват за различни заболявания. Лошото, е че плажът е пренаселен. Но, това е друг въпрос, на който няма да се спираме в тази статия.

Най-доброто от Златни Пясъци: Същото като при  Слънчев бряг. Много туристи идват заради лековитата минерална вода в района.

3. Албена

Семеен курорт Албена. Снимка на Джордж Атанасов.

Албена се води семеен курорт. Тук има много  аквапаркове, боулинг, мини-голф игрища и увеселителни паркове. Има „весел“  транспорт – мини влакчета са основната форма за придвижване и то не къде да е, а до плажа. Пясъчната ивица и дълга и доста чиста, Албена се слави  със  спокойни и чисти води, които са подходящии за най-малките. Дори на 150 метра от брега, морето не е по-дълбоко от 1,6 метра. На плажа има безплатна библиотека, в която има доста заглавия. Нощният живот е бонус за  родителите, които най-накрая получават момент за себе си.

Най-доброто от Албена: Раят за семейства и ентусиасти, които харесват местния весел транспорт – влакчета.

4. Ахтопол

Морските скали на Ахтопол. Снимка: Тодор Петков.

Недалеч от турската граница,  на мястото на древно тракийско селище се намира „Градът на любовта“ – Ахтопол. Той е най-южният град в България. За разлика от първите три курорта, където е развит нощния живот, Ахтопол е малко рибарско градче, което се посещава предимно от хора, които обичат уидинението. Тук има много комплекси с бунгала. Наистина е много романтимчно, ако се любители на варианта да си приготвяте сами храната, да сте сред природата. В интерес на истината миналата година бяхме там на бунгала. Въздухът, гледката, природата, близостта на Странджа е удивително. Спокойно е, бунгалата са сред рози, красиви градинки. Е, накрая малко ни хвана щръклицата от толкова спокойствие. Но, ако вие обичате пособни условия, то Ахтопол е точно за вас. За плажа мога да кажа, че също е добър, но водата е доста бурна. Доста често е вдигнат черен флаг, така че внимавайте и не влизайте много навътре.

Най-доброто от Ахтопол: идеална дестинация за евтина почивка на море, за  семейства, романтици.

5. Плаж Иракли

Любимият натуристи и хипита, плаж Иракли. Снимка: Милена Михайлова.

Иракли e  eдин от последните останали диви плажове в България, нудисткият Иракли е любима дестинация за всеки, който търси всеобщ тен. Вашият портфейл ще се чувства перфектно, заради  факта, че тук можете да опънете палатка или да дойдете с каравана и да се наслаждавате на морето. Вашите по-чувствителни части ще бъдат благодарни за финия пясък по брега. Иракли е красива лагуна, населена от костенурки и птици. Хората, които обичат самотата и уиединението ще бъдат очаровани. Обичайно се посещава от хора на изкуството, които имат нужда от изолация. Е, разбира се и нудистите. Ако по душа сте хипи, тук е вашето място, особено на вълнуващо е да посрещнете първото „Юлско утро“, което празнува изгряващото слънце над Черно море.

6. Созопол

Старите градски стени на Созопол. Снимка: Станислав Трифонов.

Созопол е основан през VII в. Пр. Хр. Гърци, обикалящи моретата заселили зашеметяващия участък от бреговата линия, напомнящ за тяхната родина. При положение, че това е един от най-красивите плажове в България, не е  чудно, че са решили да останат. Тук има много къмпинги. Плажовете Златна риба и Каваци само на няколко километра от центъра на града. Освен това, в Созопол има и какво да се види. Една от най-посещаваните забележителности са южните порти.

Най-доброто от Созопол: Идеално място за исторически хрътки, романтици, всеки, който иска да се възползва от красотата наоколо.

7. Плаж Силистар

Отдалеченият и защитен плаж Силистар. Снимка: Петьо Иванов.

Най-доброто  от Силистар: Страхотно място за любителите на природата, туристите, които имат ограничен бюджет, за всички които харесват уеидинението.

Източник:

lonelyplanet.com

Снимките са взети от flickr.com.

Вижте още:

Къде да почиваме на море

Какви са ползите от плажа

Най-дръзките приключения