Ваканция до Атон – Света гора, Гърция

Ваканция до Атон – Света гора, Гърция

На Халкидическият полуостров природата е уникална. Особено с това се отличава третият ръкав. Тихата и спокойна обстановка, красивите заливи  изпълнени с много живописни и вълнуващи места предразполагат всеки посетител.

Районът е по-спокоен и по-малко населен и позволява за истински релакс. Многото комфортни хотели съвсем улесняват  посетителите, които търсят почивка в Гърция. Атон не притежава голям брой  многобройните курортни селища, но независимо от това  по крайбрежието има доста хотелски бази които предлагат прекрасни условия за посетителите. Уранодобив е  красивото  курортното селище което се намира в края на Атон. Оттук започва  републиката  атонските монаси – Света Гора.

Атон е най-красивият  полуостров от трите ръкава на Халкидики. Целият е покрит с девствени гори, които омайват туристите. Достъпът  до това уникално място  в цялата в  цялата си част е невъзможно поради забрана. Бреговете на този чуден остров е възможно  да се съзерцават от яхта и човек да се полюбува на тази нечувана красота. В миналото в областта са функционирали 40 манастири, но с времето техният брой се е ограничил и за момента  около 20 от тях са действащи. Монасите които обитават манастирите наброяват около 1700 броя. Атон е най-слабо е  населеният третият ръкав, защото в южната част на Атон  е разположена Света гора  с много известните си Атонските манастири. Полуостровът е по –слабо населен в сравнение с другите ръкави,  но това не значи, че не привлича със своите красоти много туристи от цял свят. Върху  северната част на полуострова са разположени много първокласни хотелски комплекси, които осигуряват приятен престой на своите посетители.

Атмосферата на малкото рибарско градче ще ви омагьоса със своята типична същност. Мистерии и легенди витаят около  красиво разположения фар   на пристанището. Наличието на много  малки заведения,  които ви очакват, много усмивки и настроението, което ви е обхванало ще предизвика силен възторг във вас и ще направи летуването ви незабравимо. Местността предлага и много разходки  около  Света  гора  с прекрасните корабчета и възможност да разгледате манастирите разположени в северната част на красивия полуостров Атон, разположен в северна Гърция. Един от известните  български манастир „Свети Георги Зограф”     или ”Зографски манастир „  също се намира тук и привлича вниманието на много от нас.     Гръцкият език  е характерен и се използва във всичките гръцки манастири.  Също така има и манастири използвайки  и  други езици: Службите на руски се четат в  манастира Свети Панталон с 35 монаха , на  сръбски-Хилендар (46), български -Зограф(38),  „Свети Йоан Предтеча“ говорят на румънски, както и на Лак у (64). Повечето  от атонските монаси говорят и английски  език. Манастирите са са богати  на много свещени реликви, икони, фрески и мозайки, които имат голяма  стойност. В техните   библиотеки се съдържат голямо количество исторически текстове, много документи и ръкописи. Манастирите дават подслон на своите гости   безплатно от един до три дни. На кандидат монасите и бележитите ни учени се дава  възможност за престой и за повече дни.

 

През 1060 година с императорски хрисовал  е забранено  Света гора да се посещава от жени. Съществува предание според което Свети Йоан  и Света Богородица потеглили  на път за Кипър- Йога за да пристигнат  при Свети Лазар. Морето било бурно и лодката изгубила курса си започнала да се олюлява  и се озовала в  днешният прекрасен полуостров Атон за времето все още е бил езически. Лодката се разбила до днешният манастир Вирен. Изплувайки на брега Божията Майка  се впечатлила от дивната красота на брега и я е  благословила. С трепет тя  отправила молба към  Сина си, с която пожелала това красиво място да стане нейната  градина. Божият син трогнат от молбата й  изпълнил желанието й и така това красиво планинско кътче се превърнало  в градината на Света Богородица. В тази градина нямали право да влиза други жени освен  Святата майка. Единствените животни, които са допуснати до градината са котки и кокошки, последните от който са нужни за храна и яйца, за направата на бои, с който използвали в зографисването на иконите. Интересен е случаят, в който се споменава как в красивата обител Атон  са се приютили много от жените и девойките, които намерили убежище там.

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: