fbpx

6 забележителности в Кавала, които задължително да разгледаме

В Северна Гърция се намира  град Кавала, пристанищен град от особено голямо значение в Тракия и Източна Македония.

Разположен на крайбрежието на Егейско море,  той се отличава с своята стъпаловидна архитектура, сякаш къщите са накацали една  върху друга от самия бряг на морето до  високо нагоре по склона, независимо, че целият град е потънал зеленина  и прави невероятно впечатление на своите гости, които търсят оферти за почивки на изгодна цена. Намира се съвсем близо до България и е прекрасно място за усамотение и спасяване от делничното еднообразие. Спокойно място с прекрасна атмосфера и ресторанти, които сервират морски специалитети и сладкарници с божествени вкусотии.

Какви забележителности  в Кавала да  видим?

1. Крепостта Кристополис

е старинна забележителност изградена от гранит и мрамор  и датира  по – осезателно от 12 век. През различните периоди е била собственост и на Византия и на Турция. Обградена е с високи  стени и от нея се наблюдава чудесната природа на Кавала.

Освен крепостта интерес представлява и старата част на местността Панагия, стария фар на края на улица Теодору Павлиду, родната къща на Мохамед Али  с типична македонска архитектура  и считана за египетска собственост, но е разрешена да се посещава от туристи.

Друга ярка забележителност е

2. Имаретът на Мехмед Али

Имаретът  е сграда издигната от него преди 200 години  и използван като център с образователна, религиозна и благотворителна цел, днес превърната в луксозен хотел. Запазени са и няколко древни къщи,  които имат историческо значение за град Кавала. Има много заведения с изглед към прекрасният залив на Кавала.

Голямо впечатление прави и внушителния

3. Аквадукт Камерес

построен през 15 век от Сюлейман Великолепни, който е изграден на две нива и  снабдява Кавала с вода идваща от извори на 6 километра. Освен за вода той е служел за наблюдение и защита.

Градът е известен с  търговията си с тютюн и складът, където се е съхранявал, днес  е превърнат в

4. Музей на тютюна

Всеки може да влезе свободно в него. От  най-обикновена изложба, мястото става предпочитана атракция от много туристи.

Друга предпочитана забележителност е

5. Музей на восъчните фигури

Тук може да се полюбувате на  известни гръцки исторически личности, както и на такива като например обичани певци като Мадона или краля на попа – Майкъл Джексън.

6. Античният театър във древния град Филипи

Известен със своите фестивали на театрални постановки и музикални изпълнения.

Кавала е богат на много археологични находки, които старателно се пазят в археологичния музей. Има много стара история. Хрониките доказват, че първите посетители са от праисторическо време. През 7 век градът е бил колония на остров Тасос, но двеста години по късно става независим град. Кавала е бил интерес за много страни и често завоюван от тях. Бил е и  българско владение през Второто българско царство  и  в началото  20 век до края на Втората световна война,  тъй като е на стратегическо място  –  свързва Македония с Тракия. Днес Кавала е прекрасна дестинация за нас българите, защото се намира много близо до нашата страна. Чистите и прелестни плажове, обезопасени и с чисти кристални води, вкусно приготвената разнообразна  храна привлича българите  за един, два дни или за по голяма почивка. Гостоприемството на Гърция пленява не само наши туристи но и от близки и по далечни страни.

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

(1) Comment

  1. Силвия

    Малка поправка-крепостта в старата част Панагия се нарича Кастро или Акрополис и първата и защитна стена е изградена още през 5 в. пр. Хр.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.