6 забележителности в Кавала, които задължително да разгледаме

6 забележителности в Кавала, които задължително да разгледаме

В Северна Гърция се намира  град Кавала, пристанищен град от особено голямо значение в Тракия и Източна Македония.

Разположен на крайбрежието на Егейско море,  той се отличава с своята стъпаловидна архитектура, сякаш къщите са накацали една  върху друга от самия бряг на морето до  високо нагоре по склона, независимо, че целият град е потънал зеленина  и прави невероятно впечатление на своите гости. Намира се съвсем близо до България и е прекрасно място за усамотение и спасяване от делничното еднообразие. Спокойно място с прекрасна атмосфера и ресторанти, които сервират морски специалитети и сладкарници с божествени вкусотии.

Какви забележителности  в Кавала да  видим?

1. Крепостта Кристополис

е старинна забележителност изградена от гранит и мрамор  и датира  по – осезателно от 12 век. През различните периоди е била собственост и на Византия и на Турция. Обградена е с високи  стени и от нея се наблюдава чудесната природа на Кавала.

Освен крепостта интерес представлява и старата част на местността Панагия, стария фар на края на улица Теодору Павлиду, родната къща на Мохамед Али  с типична македонска архитектура  и считана за египетска собственост, но е разрешена да се посещава от туристи.

Друга ярка забележителност е

2. Имаретът на Мехмед Али

Имаретът  е сграда издигната от него преди 200 години  и използван като център с образователна, религиозна и благотворителна цел, днес превърната в луксозен хотел. Запазени са и няколко древни къщи,  които имат историческо значение за град Кавала. Има много заведения с изглед към прекрасният залив на Кавала.

Голямо впечатление прави и внушителния

3. Аквадукт Камерес

построен през 15 век от Сюлейман Великолепни, който е изграден на две нива и  снабдява Кавала с вода идваща от извори на 6 километра. Освен за вода той е служел за наблюдение и защита.

Градът е известен с  търговията си с тютюн и складът, където се е съхранявал, днес  е превърнат в

4. Музей на тютюна

Всеки може да влезе свободно в него. От  най-обикновена изложба, мястото става предпочитана атракция от много туристи.

Друга предпочитана забележителност е

5. Музей на восъчните фигури

Тук може да се полюбувате на  известни гръцки исторически личности, както и на такива като например обичани певци като Мадона или краля на попа - Майкъл Джексън.

6. Античният театър във древния град Филипи

Известен със своите фестивали на театрални постановки и музикални изпълнения.

Кавала е богат на много археологични находки, които старателно се пазят в археологичния музей. Има много стара история. Хрониките доказват, че първите посетители са от праисторическо време. През 7 век градът е бил колония на остров Тасос, но двеста години по късно става независим град. Кавала е бил интерес за много страни и често завоюван от тях. Бил е и  българско владение през Второто българско царство  и  в началото  20 век до края на Втората световна война,  тъй като е на стратегическо място  -  свързва Македония с Тракия. Днес Кавала е прекрасна дестинация за нас българите, защото се намира много близо до нашата страна. Чистите и прелестни плажове, обезопасени и с чисти кристални води, вкусно приготвената разнообразна  храна привлича българите  за един, два дни или за по голяма почивка. Гостоприемството на Гърция пленява не само наши туристи но и от близки и по далечни страни.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

One thought on “6 забележителности в Кавала, които задължително да разгледаме

  1. Малка поправка-крепостта в старата част Панагия се нарича Кастро или Акрополис и първата и защитна стена е изградена още през 5 в. пр. Хр.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: