fbpx

5 неща, които да правите в Рим по Коледа

Рим е предпочитана туристическа дестинация по Коледа. Невероятните паметници и забележителности са атрактивни през всеки сезон, но трябва да призная, че по Коледа е пренаселено от туристи.

Да празнуваш Коледа в Рим е мечта за всеки. Признавам си, не съм посещавала Столицата на Италия, но живо си представям си как се разхождам по ярко осветените улици и площади, разглеждам историческия център, наслаждавам се на основните атракции, които са празнично украсени. Ходя по плажната ивица, в страни на която е несравнимият пейзаж на древния Рим. После се наслаждавам на едно коледно пазаруване в Рим, като не забравям да опитам вкусните изкушения, които са характерни за сезона.

Както казах не съм ходила в Рим, но много ми се иска. Затова направих проучване и се спрях на пет атрактивни неща в Рим, които един ден да посетя. Сигурна съм, че това ще донесе празнично настроение, та дори и да е само виртуално. Разгледайте ги и вие и пишете в коментарите какво сте преживели на тези места.

  1. Разходете се търговските улици

Едно от основните неща, върху които трябва да се фокусираме по Коледа е шопинга. Рим е известен като една от световните столици за пазаруване. Тази възможност не трябва да се  пропуска. Когато тръгнете да се разхождате през Историческия център, ще минете през рая за купувачите, защото навсякъде около вас ще има  бутици с невероятни стоки, които ще привлекат вниманието и ще ви докарат до екстаз.

Но нека да ви кажа кои са главните улици за пазаруване в Рим. Това са Via del Corso , Via Condotti , Via del Babbuino и Via Frattina. Всички те са разположени в сърцето на историческия център и са близост до най-посещаваните забележителности в Рим като Испанските стъпалаКолизеума или Пантеона, от които от далеч лъха празничната коледна атмосфера.
Знаете ли, че историческия център в Рим е известен с хилядите светлини. Това се случва само два месеца в годината – от ноември до средата на януари. Ще бъдете изумени от невероятната атмосфера, която създават блестящите арки, светещите витрини на магазините, блестящите гирлянди по дърветата. Страхотно, направо уникално.

  1. Посетете коледния пазар в Piazza Navona

Най-популярния коледен пазар е в  Пиаца Навона, който се датира от 100 години. Местните казват, че който посети сергиите с  традиционните декорации, ще има огромен късмет през  следващата година. Тук се предлагат ръчно продукти, като играчки, сувенири, бижута. Освен това е пълно с вкусотии и захарни изкушения. Само внимавайте после да се се наложи да си купувате и нови дрехи. Докато пазарувате, не забравяйте да се полюбувате на фонтаните на Овалния площад.

  1. Отидете на кънки на лед в историческия център

 

Ледената пързалка е уникално коледно забавление. В Рим има доста пързалки на открито, които могат да се ползват през периода ноември – февруари. Ще съчетаете полезното с приятното и докато се пързаляте, можете да разгледате историческите паметници в града.

Тук ще ви дам информация за две от най-добрите ледени пързалки в Рим:

Аудиторията е голям комплекс, който е превърнат в коледно селище. Тук има много музика, блестящи декорации, пазар, детска площадка и разбира се пързалка. Организират се дори празнични програми от концерти за камерна музика, куклени представления, танцови рецитали.

Castel Sant’Angelo се намира  точно пред внушителната крепост. Тук може да се любувате на спиращи дъха гледки от Ватикана, докато се наслаждавате на леденото удоволствие.
Така, че сложете ръкавиците, облечете се добре и се отправете към най-близката пързалка, ако сте в Рим за Коледа!

  1. Вижте къде са най-добрите коледни украси

Всяка година навсякъде по света дърветата се украсяват, в близост до тях се слагат сцени от Рождество. Когато сте в Рим през декември и по Коледа, можете да се насладите на различни декорации, не само по дърветата. Знаете ли ,че повечето големи църкви подготвят декорации, които са или анимирани или са вдъхновени от местната история, има и такива, които представят и съвремието. Представяте ли си – църква в която може да се помолите, но и да разберете малко от историята. Яко, а?

Що се отнася до коледните елхи, можете да намерите една голяма в Пиаца Венеция, друга в Колизеума. На Пиаца Навона ще можете да видите яслите. Целият Рим е като коледна елха, от който от сега строи празничното настроение.

  1. Опитайте традиционната коледна храна

В Италия вярват, че храната е най-добрият начин да се прегърне коледния дух.  Ако сте в Рим за Коледа, задължително посетете  найдобрите събития за хранене, пийнете  едно питие, насладете се на гурме пазаруване и вкусете от най-добрите зимни ястия.

Коледа в Рим е предимно семейна почивка, а не нещо, което споделяте с хората в офиса или вашите съседи. За разлика от нашите традиции, в Рим на Коледа се ядат 7 рибни ястия. На Бъдни вечер в Рим ще хапнете постни ястия и много сладкиши.   Пекарните работят извънредно, така че не се притеснявайте от къде ще ги купите.

И накрая, гвоздеят на пътуването ви ще е Денят след Коледа „La Festa di San Stefano“.  На 26 декември (което също е празник в Италия) тържествено се отбелязва новината за раждането на Исус и пристигането на трите мъдреци.

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.