5 интересни факти за Колизеума в Рим, които не знаем

Колизеумът е един от най-известните древни постройки, известен като овалният театър в Рим и е изцяло римско дело. Косата ми настръхва като си представя за какво е използван в миналото. Как „кръвожадната“ публика се наслаждава на идеално хореографираните битки, всяка от които завършва с гибелта на някой нещастен гладиатор, екзотичните паради, в които дефилират животни.  Но, това всички го знаем.  Интересното е, че освен извратеното показване на порочността и жестокостта, за Колизеума има и факти, които не са известни на повечето хора.

1. Колизеумът е построен като паметник на победата за римския народ.

Колизеума – паметник на победата

Повечето историци смятат, че Колизеумът е построен по време на царуването на император Веспасиан като забележителност, която да демонстрира влиянието и мощта на римския влател. Той не е бил доволен от своя предшественик – Нерон, който използвал Колизеума като част от вътрешния интериор на супер богатата си къща. Преди да бъде направен „Театърът на смърта“, мястото се е използвало като изкуствено езеро в двора на Златната къща на Нерон. 

Историците са прави за тези факти, но има и нещо, което са пропуснали да споменат. Монолитната постройка е разрушена през 69 г. сл. Хр от пожар. Възстановена е по-късно, но това е направено в памет на римляните, които са участвали в битки и са завоювали победи, за да просъществува Рим и до днес.

2. Статуята на Нерон, близо до Колизеума има магически качества.

Колизеума – статуята на Нерон

Името „Колизеум“ идва от статуята на Нерон, разположена близо до античния анфитеатър. Говори се, че Нерон е направил магически действия на статуята. Една от легендите гласи, че „докато стои колосът ( статуята на Нерон ), Рим ще остане на върха. Падне ли Рим, ще го последва целия свят.“ В интерес на истината, император Веспасиан е имал желание да унищожи огромната скулптура, но не го е направил напълно, само е сменил главата на Нерон с тази на Аполон. В продължение на векове, главата на статуята е променяна, но не и торса. По този начин статуята на Нерон се е запазила през вековете, а с нея и Рим. Дали това е мит или е реалност никой не знае, но е факт, че Рим съществува и до днес.

3. Колизеумът е построен от травертинов камък и туфа, без да се използва хоросан.

Колиеума е строен без хоросан

Древните римляни са имали необикновени инженерни умения. Според много източници, Колизеумът е ярък пример за това. Говори се, че е строен без грам хоросан, за което биха завидели съвременните строители. За съжаление, масивната стена на амфитеатъра е сериозно разрушена от природни бедствия. Но, въпреки всички тези явления, през които Колизеумът е преминал през вековете, не е разрушен напълно. Което от своя страна говори много за това, как е строен.

4. Имало е двубои между хора и екзотични животни.

Колизеума – клетки за животни

Битките между животни и хора, както и последващото им клане и било един от най-гледаните спектакли, което са се провеждали в Колизеума. И не само това. Правени са изложби на животни – изумените зрители са могли да разгледат на 5000 дими животни. Животните и тяхното последващо клане били неразделна част от многото спектакли, които се провеждали във великия Колизеум. Вече знаем за изложбата на повече от 5 000 диви животни. По времето на император Траян броят им е достигнал до 11 000. Над 10 000 гладиатора  са влизали в двубой с животните. В продължение на 123 дни са се провеждали серия кървави битки с фатален край за човек или животно. Знаете, палец надолу за победения, което му осигурявало сигурна смърт.

Животните били най-различни –  носорози, хипопотами, жирафи, лъвове, каспийски тигри, крокодили, щрауси, аурохи и слонове. За да се достави по-голямо удоволствие на зрителите, организаторите правели подходящи „декори“ – естествени пейзажи, като дървета, езера и т.н. Някои от древните писатели, съвременници на тези грандиозни битки пишат, че дори са вкарвани военни кораби, които са плавали на арена, която е изпълнена с вода. Дали това е вярно? Днешните историци  отричат тези факти, смятайки, че е имало подземен канал под централната ос, от където е идвала тази вода.

5. Колизеумът променя цвета,  като подкрепа за отменяне на смъртната присъда.

Колизеума – смъртната присъда да бъде отменена

Поради многобройните жестоки убийства на хора и животни в Колизеума, властите в Рим решават да го направят символ на премахването на смъртната присъда в световен мащаб. Като жест на добра воля, властите на античния амфитеатър променят нощното си осветление от бяло до златно, когато смъртната присъда е премахната навсякъде по света. Ярък пример за това е 2009 г., когато Ню Мексико отмени официално смъртното наказание.

Вижте топ оферти за екскурзия в Рим.

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

(1) Comment

  1. Алина

    Интересно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.