Къде през уикенда – страхотен маршрут за екскурзия в Родопите

май 3, 2019 2 Comments

Магията на Родопите е наистина реална. Когато пътувам по тези места, се чувствам спокойна, заредена с енергия. Усещането е уникално и неповторимо. И има защо. Родопите са любимо място за почивка на планина на много българи и чужденци.

Днес подбрах за Вас 5 места в Родопите, които наистина си заслужават да бъдат посетени. Вече става за разходки, а събота и неделя са перфектното време за осъществяването на едно отложено пътуване. Ето и един примерен маршрут от София:

РЕКЛАМА:

 

Ден първи:

Тръгвате от София,  Смолян,  Широка лъка, Чепеларе. На другия ден –  Обсерваторията на Рожен и Бачковския манастир . Сега е момента да разгледате красивия Смолян транзит. 

1. Разходка из Смолян

Източник: https://www.smolyan.bg

Една малка разходка из Главната улица в Стария център  ще ви се отрази добре. Вземете си

кафе и седнете в градинката в началото на улицата. Насладете се на уникалната гледка.

Ако имате време, задължително посетете и църквата в Новия център, както и театъра. И разбира се не на последно място, разгледайте Планетаума. Ако смятате да погледате нощното небе през деня, то ще ви трябва топли дрехи, защото в Планетаума е меко казано хладно.

Източник: https://www.balastra.com

Красотата блика от всякъде, но е време да продължим пътуването по нашия маршрут. Следващата спирка е:

2. Широка лъка

Източник: https://shirokalaka.net

Широка лъка  има богата история, но това не е всичко. Архитектурата е уникална за района, а природата – просто не може да се опише.  Разходете се из селото, разгледайте наоколо, насладете се на възрожденските къщи, които носят духа на Българското Възраждане. И не забравяйте да посетите Етнографския музей. Ще останете очаровани.

Източник: https://shirokalaka.net

Знам, че е много приятно в Широка лъка и не ви се тръгва, но все пак сте тръгнали на обиколка и искате да разгледате повече подобни дестинации. Време е да отидете до следващата  спирка от маршрута – Чепеларе.

Преди да разгледате поредното Родопско чудо, вече се замисляте, че от толкова много красота вече стомахът ви започва да се бунтува. Е, нормално е, като забравихте да закусите, а вече отива към два часа. Затова побързайте да се настаните в хотела  и да хапнете. В тази връзка разгледайте изгодни оферти за хотели в Широка лъка.

Представете си само, ще опитате вкусната родопска храна, която направо побърква вкусовите усещания и засилва апетита. Какво ще кажете за пататник, клин, сарми и наденица.

Източник: https://recepti.gotvach.bg

Не знам за вас, но аз започнах сериозно да слюнкоотделям, само при вида на тези вкусотии.  Затова, за да не се изкушавам да започна да търся рецептите и да ги прилагам на практика, преминавам към следващо нещо, което да разгледате.

3. Занаятчийската работилница за гайди, Чепеларе

Работилницата се намира в читалището „Родопска искра“.  Посещавайки тази атракция ще научите тънкости от изкуството да се правят гайди.  Илия Учиков е основател гайдарската работилница, както и на амсамбъл „Орфей“.

Източник: https://bnr.bg

Знаете ли, че на всяка гайда се слага подписът на майстора, който я е направил. Сигурна съм, че ще ви е интересно как от една кожа и една дърво става чудна музика, която те кара направо да настръхнеш.

След като разберете всичко за гайдите, може да се отдадете на една прекрасна разходка из града.

Източник: https://www.mirela.bg/.

След дългата, но ползотворна разходка е време да се приберете в хотела, защото там ви очаква изкусителна вечеря и последващ релакс.

Ден втори

Събуждате се от  отпочинали и готови за нови приключения. Отваряте прозореца и ви грабва невероятната гледка. А птичия хор пее ли, пее. Просто не ви се тръгва. В този момент ви се иска винаги да сте тук. Но, не забравяйте, че ви очакват още приключения.

Източник: https://bg.wikipedia.org

4. Роженската обсерватория 

Ако сте любители на астрологията, тук  научите много интересни неща, ще разгледате обсерваторията, ще вдишате от чистия Родопски въздух, ще се насладите на красотата на природата. Това е място, което само говори за себе си, мисля че думите просто са излишни.

Източник: https://nao-rozhen.org

И преди да тръгнете за София…

5. Бачковския манастир

Тук мога да пиша много, вдъхновена от вековната история на тази българска светиня. Не ми се иска да се повтарям. Затова просто ще ви насоча към моята статия за Бачковския манастир.

Източник: https://bg.wikipedia.org

2 thoughts on “Къде през уикенда – страхотен маршрут за екскурзия в Родопите”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *