fbpx

4 идеи за еднодневна екскурзия в България през есента

Есента е времето, в което най-много ни се ходи на пътешествия. В повечето случаи са кратки за по един ден през уикенда. Можете да си ги организирате сами, но нищо не пречи да се доверите и на туристическа агенция. В тази статия направих няколко примерни маршрута за есенна еднодневна екскурзия, които биха ви били полезни като ориентир. Естествено с този списък не се изчерпват местата, които могат да се посетят в България.

И така, вижте местата:

Рилски манастир и стобски пирамиди

За да стигнете до Рилския манастир ще  минете през село Стоб и ще имате възможността да разгледате уникалния природен феномен – Стобските пирамиди.

Стобските пирамиди

Високи са мужду 6 и 10 метра. Някои от тях приличат на огромни каменни гъби. Имайте предвид, че като слезете от колата ви чака около половин час ходене до пирамидите.

След като разгледате тези каменни „сватове”, които според легендата са се вкаменили от срам, че кумът искал да целуне красивата булка, се насочвате към Рилския манастир.

Рилски манастир

В манастирът се съхраняват стари ръкописи и книги от 14 век. Интересен е и музеят, където може да видите жезли, икони, голяма колекция от монети. След като разгледате Рилската обител, която е под закрилата на Юнеско вижте гробът на Свети Иван Рилски. Навън пред манастира продават разкошен домашен хляб и овчо кисело мляко. Опитайте ги! Няма да съжалявате.

Гробът на Свети Иван Рилски

Следващата идея е:

Цари мали град

Уникално място и то съмсем близо до София. Намира се в село Белчин, община Самоков. Можете да видите крепостта в подножието на хълма Свети Спас, църквите Света Петка, Свети Петър и Павел, Паметника на загиналите, Живата вода, парк Белчин. Да се повозите на влакчето, за да разгледате околността. Има доста атракции, които наистина си заслужава да видите.

Цари Мали град

Вижте на сайта им цени и работно време http://www.carimaligrad.com

Не забравяйте да посетите фермата за щрауси в Долна баня, така или иначе ще минете от там.

И класиката:

Мелник, Рупите и Роженския манастир

Първа точка от екскурзията са Рупите - място с невероятно силна енергия. Местността Рупите се свързва с Ванга. Къщата, в която е живяла е превърната в музей. Църквата Света Петка Българска е построена с дарения от пророчицата.

Местността Рупите

Следва посещение на Роженския манастир. Манастирът е най-големия в Пирин и е съвсем близо до Мелник. Между другото тук е сниман невероятният български филм "Време разделно".

Роженски манастир

И накрая Мелник - градът на виното.

Мелник е най-малкият град в България. Красиво градче, което е съхранило българската традиция. Изключително е развит виненият туризъм. Една разходка там ще ви върне в миналото, особено ако посетите Кордопулова къща, която е един от стоте национални обекта.

Мелник

Следващата забележителност, която да посетите е:

Бачковски манастир

Тук се намира чудотворната икона "Чудесата на Св. Богородица". Хората говорят, че иконата на изцелението е в манастира още от неговото създаване. Потокът от поклонници е сериозен. Излекувани са хора от нелечими болекти, дори са съживявани и починали. Историята помни случая на баба Елена, чието тяло  било прието в моргата. В един момент дъщеря й видяла, че Елена си мърда пръста. Викнала персонала и всички с радост установили, че жената е жива. Докато била в кома сънувала сън, че се намира в Бачковския манастир, на зелена ливада, а до нея бяло агне. Тя изтълкувала съня си, че Господ иска да стане монахиня в манастира. По-късно баба Елена е преименувана на майка Евдокия.

Бачковския манастир

 

Реклама

Абонирайте се за нашия бюлетин

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.