fbpx

3 малко известни места в България, които да посетим през 2021 г.

Днес реших да се „поразходя” из травел блоговете на колегите за полезна информация и попаднах на интересни находки – дестинации в България, които не са толкова известни, но си заслужава да бъдат посетени. Информацията е от туристическия блог „Пътешественик” и разбира се се публикува с тяхното разрешение. Но, нека да ти разкажа за тези чудни места в България, които ще те оставят без думи.

1. Археологически комплекс „Калето” – кръстопът на цивилизациите

Археологиечският комплекс „Калето” се намира в близост до град Мездра и има 7000 годишна история. Ще видиш интересни археологически останки, които датират от древни времена. И най-важното намират се близо до почти всички ключови места в България – София, Велико Търново, Видин...Историята може да се проследи до късното Средновековие. Интересна находка е старинния римски път, който е свързвал Сердика с град Ескус. Освен, че можеш да разгледаш крепостта и другите аргеологически останки, имаш възможност и да стреляш с лък, да се насладиш на древната стенобитна техника, да изживееш историята на Калето, да бъдеш част от Великото преселение на народите и много други интересни дейности.

2. Язовир Пчелина

Отново дестинация в района на София, в близост до Радомир. Мястото наистина си заслужава да се посети, защото е уникално и много живописно. Язовирът се намира в местността „Скалата”. Като тръгнеш нагоре по хълма, ще стигнеш до църквата „ Свети Йоан Летни”. От тук се открива величествена гледка към цялата околност. Влез в църквата и разгледай стенописите, които са запазени още от 16 век. Знаеш ли, че единствено църквата се е спасила от потапяне, след като със специален султански указ село Пчелинци, което в близост до язовира било потопено, а жителите – насила изселени.

3. Хотнишки водопад

„ Кая бунар” е другото име на Хотнишкия водопад. Той е най-високия водопад близо до Велико Търново. 30 метра са си сериозна височина. Водопадът се захранва от река Бохот, която извира от Ново Село, в област Велико Търново. Като посещаваш водопада със семейството или с приятели, не забравай да видиш и античния град край село Никъп, Еменския водопад и Зарапоския водопад. Природата тук е удивителна и мястото е изключително живописно, така че не го пропускай.

Пиши в коментарите, кои са твоите любими малко известни места. Къде обичаш да ходиш, с кого и т.н. Ако статията ти е харесала, сподели я с приятелите си.

Абонирайте се за нашия бюлетин

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.