3 малко известни места в България, които да посетим през 2021 г.

3 малко известни места в България, които да посетим през 2021 г.

Днес реших да се „поразходя” из травел блоговете на колегите за полезна информация и попаднах на интересни находки – дестинации в България, които не са толкова известни, но си заслужава да бъдат посетени. Информацията е от туристическия блог „Пътешественик” и разбира се се публикува с тяхното разрешение. Но, нека да ти разкажа за тези чудни места в България, които ще те оставят без думи.

1. Археологически комплекс „Калето” – кръстопът на цивилизациите

Археологиечският комплекс „Калето” се намира в близост до град Мездра и има 7000 годишна история. Ще видиш интересни археологически останки, които датират от древни времена. И най-важното намират се близо до почти всички ключови места в България – София, Велико Търново, Видин...Историята може да се проследи до късното Средновековие. Интересна находка е старинния римски път, който е свързвал Сердика с град Ескус. Освен, че можеш да разгледаш крепостта и другите аргеологически останки, имаш възможност и да стреляш с лък, да се насладиш на древната стенобитна техника, да изживееш историята на Калето, да бъдеш част от Великото преселение на народите и много други интересни дейности.

2. Язовир Пчелина

Отново дестинация в района на София, в близост до Радомир. Мястото наистина си заслужава да се посети, защото е уникално и много живописно. Язовирът се намира в местността „Скалата”. Като тръгнеш нагоре по хълма, ще стигнеш до църквата „ Свети Йоан Летни”. От тук се открива величествена гледка към цялата околност. Влез в църквата и разгледай стенописите, които са запазени още от 16 век. Знаеш ли, че единствено църквата се е спасила от потапяне, след като със специален султански указ село Пчелинци, което в близост до язовира било потопено, а жителите – насила изселени.

3. Хотнишки водопад

„ Кая бунар” е другото име на Хотнишкия водопад. Той е най-високия водопад близо до Велико Търново. 30 метра са си сериозна височина. Водопадът се захранва от река Бохот, която извира от Ново Село, в област Велико Търново. Като посещаваш водопада със семейството или с приятели, не забравай да видиш и античния град край село Никъп, Еменския водопад и Зарапоския водопад. Природата тук е удивителна и мястото е изключително живописно, така че не го пропускай.

Пиши в коментарите, кои са твоите любими малко известни места. Къде обичаш да ходиш, с кого и т.н. Ако статията ти е харесала, сподели я с приятелите си.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: