fbpx

10 Топ туристически атракции във Венеция

Град, построен на 118 острова край бреговете на североизточна Италия, Венеция не прилича на никой друг град в Европа или, разбира се на света. Почти непроменен на външен вид повече от 600 години, градът на каналите изглежда по-скоро нещо от картинна книга, отколкото модерен метрополис. Това е място, където целият град се разглежда като атракция сама по себе си.

Град, пълен с голямо изкуство и архитектура, милиони посетители идват всяка година, за да се насладят на опита, който е Венеция. Дори в разгара на туристическия сезон обаче Венеция е туристическа дестинация, която успява да надмине всички очаквания. Тук са най-добрите туристически атракции във Венеция, които правят посещение в този италиански град толкова специален.  1. Мост на въздишките

Построен през 1600 г., Мостът на забележителностите свързва помещенията за разпит в двореца на Додж до новия затвор в Рио ди Палацо. Тя е проектирана от Антонио Контино, чийто чичо Антонио да Понте е проектирал моста Риалто. Според една теория името на моста идва от предположението, че затворниците ще „въздъхнат“ на окончателния си възглед за красивата Венеция през прозореца по пътя към палача. В действителност дните на обобщените екзекуции свършиха, когато мостът беше построен, а клетките под покрива на двореца бяха заети най-вече от дребни престъпници.

  1. Сан Джорджо Маджоре

Най-известен като дома на църквата от 16-ти век със същото име, Сан Джорджо Маджоре е малък остров, разположен над лагуната от площад Сан Марко. Проектиран от великия възрожденски архитект Андреа Паладио, църквата разполага с фасада, покрита с блестящ бял мрамор и открит и проветрив интериор, който е освежаващо овален. Основният алтер се отличава с две от най-хубавите картини на Tintoretto, „Тайната вечеря“ и „Падането на Мана“. Посетителите могат да карат асансьор до върха на неокласическата камбанария на църквата, за да се насладят на невероятна гледка към Венеция.

  1. Ca ‘d’Oro

Първоначално известен като Palazzo Santa Sofia, но сега известен като Ca ‘d’Oro, палацото от 15-ти век е проектирано от архитекта Джовани Бон и неговия син Бартоломео. Макар фасадата на тази прекрасна структура вече да не се отличава с орнамента, който е спечелил мястото, където се казва прякорът „златен дом“, сега розово-бялата сграда е съкровище на изкуството. Разположен на Канале Гранде, Ca ‘d’Oro е домът на музея Franchetti, който е кръстен на човека, който дари на двореца и цялото му съдържание от ренесансови картини, антики, скулптура и керамика на града.

  1. Санта Мария дела Salute

Обикновено наричан La Salute, тази църква от 17-ти век стои в точката, където каналето се среща с Венецианската лагуна. Бялата каменна сграда с масивен купол е построена като светилище на Дева Мария, за да спаси града от чума, която е убила една трета от населението му. В допълнение към олтарната скулптура, изобразяваща „Мадона на здравето“, която кара демонската чума от Венеция, има екстензивна колекция от произведения на Titian, включително таванни картини на сцени от Стария Завет.

  1. Ca ‘Rezzonico

От всички величествени дворци, които граничат с Канале Гранде, никоя сграда не илюстрира по-добре какъв е животът във Венеция от 18-ти век, отколкото Ca ‘Rezzonico. Използван като място за филма „Casanova“ от 2005 г. с участието на Хийт Леджър, Grand Palace Ballroom на двореца е играл домакин на over-the-top партии в продължение на повече от 200 години. Английският поет Робърт Браунинг беше един от последните, които превърнаха двореца в свой дом. Днес цялата сграда е отворена за обществеността като Музей де Сестеценто. Докато много от рисунките на екрана са репродукции, невероятните стенописи от фамилията Tiepolo са автентични и са възстановени в оригиналната им слава.

  1. Пиаца Сан Марко

Като единственият публичен площад във Венеция, Пиаца Сан Марко е бил главното място за събиране на града от векове. Заобиколен от открити кафенета и забележителности, сред които базиликата Сан Марко и Palazzo Ducale, това е естественият епицентър за всяко посещение в град Канал. Квадратът всъщност е оформен в трапецовидна форма, която се разширява, когато се приближава до базиликата. Въпреки тълпите, които се наслаждават през лятото и дъждовете, които го наводняват през зимата, площад Сан Марко предлага незабравимо венецианско преживяване през всеки сезон.

  1. Мост Риалто

Мостът Риалто е един от четирите моста, обхващащи Канале Гранде. В продължение на почти триста години това беше единственият начин да прекосим Гранд канала пеша. Каменният мост, проектиран от Антонио да Понте, е завършен през 1591 г. и е използван за замяна на дървен мост, който се сринал през 1524 г. Инженерингът на моста се смяташе за толкова дръзко, че някои архитекти предричаха бъдещ колапс. Мостът оспори критиците си, за да стане една от архитектурните икони на Венеция.

  1. Двореца на Додж

През процъфтяващите векове на Венецианската република, градските магистрати, или кучетата, управлявали града като царство. Палацо Дукале е не само резиденцията на доге, но и центъра на властта на града и административния му център. Сградата е построена на две фази. Източното крило, което е обърнато към Рио ди Палацо, е построено между 1301 и 1340 година. Западното крило, изправено пред Piazetta San Marco, отне още 110 години, за да бъде построено и завършено през 1450 г. Посетителите, които обикалят тайните маршрути да минават през скрити проходи за да видят стаите на частния съвет, камерите за изтезания и затворническата клетка, от която Джакомо Касанова излезе през 1756 г.

  1. Гранд Канал

Няма по-добър начин да започнете проучването на Венеция, отколкото с кабинковия лифт по Канале Гранде. В град, в който автомобилите са забранени, първите източници на транспорт са гондолите, водните таксита и обществените вапорети (водни автобуси). Градската водна алея минава през центъра на града от базиликата Свети Марк до църквата Санта Киара. Облицована от двете страни от романски, готически и ренесансови структури, Гранд Канал се пресича от четири моста, най-известният от които е моста Риалто от 16-ти век. Най-доброто време на деня за каране на гондола е в ранните сутрешни часове, когато каналът блести със златна светлина.

  1. Базиликата „Свети Марко“ и „Кампаниле“

Разположен на площад Сан Марко, извисяващият се 30-етажен хотел Campanile и масивната базилика зад него са две от най-популярните туристически атракции във Венеция. И двете дати до 9-ти век, но са били възстановени и украсени широко през вековете. Базиликата Сан Марко служи като витрина за богатството, което Венеция натрупва като военна сила. Неговият дизайн смесва византийските и готическите стилове на архитектура по уникален начин. Разработените средновековни мозайки покриват голяма част от стените на катедралата и катеренето. Зад гробницата, за която се смята, че държи останките на Свети Марк, стои олтарът Pala d’Oro, украсено с бижу на екран злато, което се смята за едно от най-хубавите произведения на византийското занаятчийство в света.

Campanile е камбанарията на базиликата Свети Марко и една от най-разпознавателните забележителности на Венеция. Сегашната кула е реконструкция в началото на XX век на оригиналната кула, която се срути през 1902 година. Асансьорът привлича посетителите направо на върха на кампанинга, където имат прекрасна гледка към Венеция и лагуната.Booking.com

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.