Велинград – една невероятна дестинация за пълен релакс

   Справочник-пътеводител за Велинград
Велинград е малък град, сгушен в Западните Родопи, с изключително лековит климат и великолепна природа.

velingrad1

Освен прелестта, с която природата го е дарила, Велинград е  известен и с минералните си извори. Той е люлката на балканския туризъм и не случайно е Спа столицата на България, а и на Балканите.

Велинград 3

Красив и гостоприемен, този природен феномен грабва посетителите си със своята несравнимост и очарование. Всеки новодошъл турист помни с умиление своята почивка във Велинград и мечтае да дойде отново и отново, защото обаянието и приветливостта на този град – мечта оставят у посетителя чувство за спокойствие и свобода. Човек забравя своите черни и мрачни мисли и се отдава на вълшебната почивка във Велинград, дишайки с пълни гърди от свежия Родопски въздух и наслаждавайки се прелестта на заобикалящия го различен свят.

Къде се намира Велинград?

Велинград 4

Велинград се намира в Чепинската котловина. Първоначалните му жители са били траки, от племето „Беси”. Те са оставили интересни археологически находки за следващите поколения, като много могили и паметници. През 19 век, Чепинската котловина се присъединява към България. След Асен и Петър, на власт идва Иванко, а по-късно управлението се поема от цар Калоян, който от своя страна предава властта на своя племенник Слав. Той избира за свой дом крепостта „Цепина”. След падането й остава само името, което в днешно време е познато като квартал „Чепино” във Велинград.. В Чепинската котловина има още няколко села – най-известните са Каменица и Лъджене. През  1948 г., трите села се обединяват под названието Велинград. Градът носи името на Вела Пеева, геройски загинала в покрайнините на града и предадена от човека, на който най-много се е доверявала в последните си дни…

Какво да посетим във Велинград?

А сега нека ви разкажа и за забележителностите във града. Знаейки повече за това къде да отидете и какво да разгледате, Вашата почивка във Велинград  ще бъде още по-приятна и времето, прекарано там ще мине бързо и неусетно. Градът не е голям, но има доста интересни места за разглеждане.

     На първо място можете да посетите езерото „Клептуза във Велинград . Това е естествен карстов извор, който се намира в квартал „Чепино”. Голяма част от водата от езерото захранва водоснабдяването във Велинград. Другата част  отива за рибарника, който се намира точно до Клептуза, за стопански цели и не на  последно място за поддържане на водния дебит на двете изкуствени езера, в които има водни колелета, които радват малки и големи.

Други интересни обекти са парковете „Вельова баня” и ”Двореца”. Това са разкошни градинки, които са направени с много любов и старание. Няма как да не изпаднете в екстаз от гледката на подобни творения. Посещавайки ги ще се потопите в топлите прегръдки на вековните дървета, красивите   алеи и невероятната гледка на една красота, спираща дъха. Ще усетите природата и ще забравите всички тъги и неволи, които сте имали преди.

Ако сте почитател на историческите забележителности, можете да обиколите паметниците в града, църквите и историческия музей.
Историческият музей в града предоставя  интересна информация за живота и делото на Вела Пеева/чието име днес носи град Велинград/, дала живота си за свободата на града и предадена от близък човек. Също така можете да разгледате експозиция със снимки за Николай Гяуров и за великолепието на Балкана.
Ако обичате басейните и плажовете , бихте могли да се насладите на приветливите минерални басейни в града. Там водата е минерална. Има удобства за всички, дори и за най-малките. За тях е пригоден специален детски басейн, в който могат да си лудуват без да ви се изправят косите, че нещо би могло да се случи на Вашият палавник.
За възрастните също има голям и малък басейн, както и заведение, в което можете да си поръчате разхладяващи напитки или храна.

Къде да се нахраним във Велинград?

Във Велинград има доста заведения, където можете да седнете на чаша кафе или да се нахраните. За децата също има забавления, които са съсредоточени предимно в централната част на града. Е, разбира се джобът ви доста ще поолекне след една разходка с вашите наследници, но нека и те запомнят своята почивка във Велинград  и  да се радват на красивите моменти.

Къде да отседнем във Велинград?

И не на последно място – хотелите във Велинград.

Величествени и изискани, те ще ви дадат всичко, от което се нуждаете – от басейн и спа процедури, до разнообразна кухня и високо обслужване.  Но, ако нямате възможност да посетите някой скъп хотел, който предлага подобни екстри, то спокойно може да отседнете в някоя от многобройните квартири, които се предлагат от частни лица и то на доста евтина цена.

Booking.com


Ако предпочитате плажа пред обиколката на града, може да си изберете такъв, който  е близо до хотела или квартирата ви. Във всички плажове на Велинград има минерални басейни.

Без значение през кой сезон ще посетите Велинград, то уверявам ви, че вашата почивка ще бъде невероятна и изискана. През Зимата градът е скован от студ, улиците са покрити със снежен воал, но навсякъде лъха една свежест, а  кристалния  въздух от Родопите ще ви накара да забравите своите неволи. През Лятото Велинград привлича над 200 000 туристи. Освен с несравнимите спа процедури, може да разнообразите вашата почивка във Велинград, като съчетаете приятното с полезното, а именно да потърсите някои от специализираните центрове във града, които прилагат лечение с минерални води. То може да бъде външно - под формата на бани или вътрешно – чрез пиене на лековитата минерална вода. За да бъде пълен отдиха, трябва да зарадвате, както душата, така и тялото си.

Автор: Десислава Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d блогъра харесват това: