Цепина – величествената крепост край Велинград

Цепина – величествената крепост край Велинград

Къде се намира крепостта Цепина?

Крепостта Цепина се намира в Чепинската котловина, извисяваща се грандиозно върху едноименния висок хълм с конусовидна форма, висок 1136 метра, на 7 км северозападно от с.Дорково, област Пазарджик. Пътя до крепостта е асфалтов и е само на 18 км от Велинград.
А природата – за нея няма смисъл въобще да говорим. Невероятна красота и кристален въздух.

Каква е историята на крепостта Цепина?

Всеки един от периодите е оставил съществени отпечатъци на нейното развитие. Началото на населяването й датира от епохата на енеолита. По-късно са се появили тракийски архитектурни елементи около крепостта на хълма. Селището се разраснало много бързо. Заради многобройното му население и поради голямата си религиозна си необходимост, се наложило построяването на голяма църква. По-късно през 17-18 век българите построили Цепина – тази внушителна и недостъпна крепост, изградена поред тогавашните изисквания.

Крепостта е известна и с това, че след освобождаване то ни от Византия тя е пренадлежала на Асеновци. След смъртта на Калоян, крепостта отива в ръцете на неговия племенник – Алексий Слав, който по-късно се обявява за независим владетел на областта.  По време на Кръстоностният поход Борил бил разгромен от император Анри Фландърски. След разгрома Алексей Слав се съюзява с императора на кръстоносците, като се оженва за дъщеря му.

8 години, крепостта  Цепина е владение на император  Йоан Дука Ватаци, но българския цар Михаил II Асен успява да си я възвърне. През 1373 г. крепостта е се оказва под турска власт и по-късно е разрушена от османците.

Тази крепост от средните векове заемала голяма площ и оградена с внушителни стени. Високите и дебели стени правели крепостта непревземаема и недостъпна. Портата била изградена на голяма височина и достъпът до нея бил възможен само чрез подвижни стълби, които след изкачването се изтегляли от другата страна и се прехвърляли към следващите вече неподвижни. Така замъка бил недостъпен и непревзимаем от чуждите.

Главният замък се разполагал на най–високата част на хълма, собственост на поредния владетел-деспот. Величествената постройка, в която живеел владетелят имала формата на осмоъгълна кула на четири етажа и достъпът до нея се осъществявал само чрез подвижни стълби. Последният етаж се заемал обикновено от охраната.

На вторият и третият етаж се разполагало семейството на владетеля, а приземните етажи, които служели за битови нужди – от прислугата. В двора имало и жилища за помощния персонал, водохранилище и параклис. По-късно при археологични разкопки са открити много исторически забележителности. Сгради, църкви, стенописи и други ценности. Освен крепостта, при разкопките са открити и сгради извън нея и се предполага, че са на обикновеното население, което е обитавало площта извън  твърдината.

Вижте ваучери за евтини почивки на планина.

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d блогъра харесват това: