Резерват Мантарица – уникална гледка в Родопите


Един от най известните резервати в Западни Родопи е „Мантарица”, в който е възможно отглеждането и съхраняването на различни застрашени животински и растителни видове.

Релеф на резервата Мантарица

Разнообразният релеф  позволява и  наличието на много местности, които способстват за развитието на определени видове растение и животни. Той е разположен върху красивите  прелестни местности –  Мантарица, Кайнаците, Петлите и много други.

Растителен свят в резервата Мантарица

Прелестни по своята същност околните  територии  ни пленяват със своята красота. Надморската височина на този  китен и доста обширен район е  1200 – 1900 м. Релефът със своето разнообразие и наличните доста заравнени места  дава възможност  за разпространяването на прекрасните  планински поляни    и сочни пасища. А стръмните склонове  на тази величествена местност са обрасли с вековни широколистни гори и на места иглолистни.
Този феномен може да се среща само в нашите красиви планини, с което трябва много да се гордеем. В резервата   се опазват и смесени девствени гори от  бор, ела, смърч и бук и други видове характерни за територията.

Животински видове в Мантарица

Един от най-защитените видове е глухаря, който  е заплашен от изчезване не само у нас, но и в Европа. Точно поради тази причина е създаден специално този резерват  с площ от 300 хектара и по-късно разширен с близо 1070 хектара,  заради включени и други растителни видове.

Освен глухаря, тук се срещат и други птици, като соколи, ястреби,  кълвачи, скален орел  и др. Има голямо разнообразие и от пойни птици – свраки, чинки, сойки и др.

Резерватът е богат и на много бозайници, твърде разнообразни по вид. Тук се срещат сърни, елени, кафява мечка, вълци, лисици, зайци, катерици, диви свине, диви котки и др. Освен този резерват, наблизо се намира и резерват  Беглика .Не по-малко впечатляващ със разнообразието си от животински и растителни видове. В него само  на Балканския полуостров  се отглежда храстовиден очиболец  и алпийско клонавче, единствено находище за България. Тук се охраняват и много растителни видове характерни само за този район и много други запазени и до днес следствие  промяната в околната среда.

Туристически обекти в близост до резервата Мантарица

За туристите, ще предложим най-добрите оферти за почивка на планина.

Не забравяйте да посетите и:

Батак

Цигов чарк

Цепина

Велинград

Любителите туристи могат да посетят и местата, в близост до  резервата Мантарица, а именно забележителностите около Велинград, в т.ч и 

Ако желаете да усетите красотата и  спокойствието на Велинград, можете  да направите една виртуална екскурзия до езерото Клептуза във Велинград.

За всички, които искат да са здрави и отпочинали е статията Минерални извори във Велинград. Съчетанието от лековитата минерална вода в района и неповторимия климат и въздух на Родопите ще ви дадат възможност да изживеете една невероятна почивка във Велинград.

 

 

 

 

Author: администратор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © 2018 otdihbg.com | Design by ThemesDNA.com
top
%d блогъра харесват това: