Почивка в Хисаря

Почивка в Хисаря

Най-после идва жадуваната отпуска, но се чудите къде да я прекарате? Пърженето в собствен сос на плажа до морето с мирис на евтино плажно масло вече ви дотегна? Пенсионер сте и искате да бродите надлъж и шир из своята родина?


Отчаяно безработен сте и ви писна да висите по сайтове и интервюта?
Но стига съм се правел на гадател. Съвсем добронамерено ще ви спретна една виртуална разходка, която да ви помогне да вземете правилното решение относно вашият отдих. Крайната цел Ми Е Да Ви убедя Да отидете език Почивка В Хисаря.
Преднамерено амбициозно, но преди да ме съдите, че ви се бъркам в плановете прегледайте моя разказ и приложените снимки. После пак ще си говорим. Започвам право в целта. Къде се намира Хисаря?

ХИСАРЯ МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Местоположение
Склоновете език планината Средна гора В плавното преливане ИМ Към Горнотракийската низина СА дали убежище език ТОВА Красиво градче. В съседство се намира град Карлово, а областен център е Пловдив. Дали е Южна или централна България, все е вярно.
Строг географски термин му отрежда точно 360 метра надморска височина. Надявам СЕ вече сте Го намерили език картата език
Малка И симпатична България?

Климат
Идвайки език Почивка В Хисаря ЩЕ СЕ чудите какво Е Времето И какви дрехи Да сложите В куфара предвид моментния сезон.
Не е нужно да си взимате алпийска екипировка, защото зимата е мека и топла и не се задържа много сняг. Освен това е закътано и няма бръснещ северняк. Пролетта и есента тук са като сезони близнаци -. Топли, Слънчеви И наднормено продължителни
Лятото Си Е горещо, особено юли и август. Съвсем нормално за преходно континентален климат.
Температурата на въздуха е 11,5 градуса средногодишно при ниска влажност.

ХИСАРЯ ИСТОРИЯ

История

След времето мисля да ви зашеметя с малко факти от великата история на Хисаря.
Градчето съществува от праисторически времена. Богатите Минерални извори И благоприятният Климат СА способствали още V – IV век преди н.е. тук да възникне праисторическо селище.
По тракийски времена е част от Одриската държава.
Тогава са построени тракийските култови селища в Старосел, които в момента са обект на голям археологически и туристически интерес. Идвайки на почивка в Хисаря вие няма как да не ги посетите.
Това прекрасно място достига истински разцвет, когато провинция Тракия е завладяна от римляните.
Лично римският император Диоклециан кръщава този град Диоклецианопол и се погрижва за впечатляващата му сигурност.
В тези римски времена са построени крепостни стени и кули, които ПО своята Архитектура И укрепителната мощ
държат първенство В тогавашна сайта. Като всеки древен град Хисаря е носил много имена – Севтополис, Аугуста, Топлица и Алексиополис. Самите разбирате, че няма как да вметна всички факти, но по време на вашата почивка в Хисаря ще научите всичко каквото ви вълнува от опитни екскурзоводи.

ХИСАРЯ ПРИРОДНИ БОГАТСТВА

Природни богатства
Ех, каква славна история? И причината за нея са уникалните минералните извори. Време е да им отделим няколко реда. Бройката на изворите е 22, но не тя е важна.
Минералните води имат направо магически способности с неоспорими лечебни качества.
Всеки извор има различна температура и съответно физикохимични характеристики.
Добри специалисти в бранша ще направят най-доброто за вашето здраве през вашата почивка в Хисаря . Самият факт, че тук за първи път в България се прави анализ на минерална вода и това дава началото на българското балнеолечение е достатъчно красноречив.
Вашата почивка в Хисаря ще бъде обогатена от интересни предания и романтични легенди за почти всеки извор.
Ще разберете, че българските традиции са нещо наистина уникално и ще се потопите в един приказен свят, почти отсъстващ в наши дни.

ХИСАРЯ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Забележителности
Какво Да НЕ пропуснете идвайки език Почивка В Хисаря?
Илюзия е, че с едно посещение в града ще можете да се насладите на всичко, което заслужава интерес. Затова без да влагам амбиция за изчерпателност ще ви спомена само най-важните места, а вече дошли на хисарска територия вие ще прецените, според вкусовете и дължината на престоя си на какво да обърнете внимание.
Хронологично започвам с археологическия музей.
В него ще видите внушителни сбирки етнографски и археологически експонати от тракийско, римско и византийско времена -. златни, сребърни и бронзови монети, съдове, мраморни плочи, статуи, колони и други предмети
? Почивка в Хисаря, без да отделите време за местната култура, изкуство И автентичен фолклор
Шегувате се, нали?
Средище на всичко това е читалище „Иван Вазов“, създадено преди повече от век и кръстено на патриарха на българската литература с личното негово съгласие.
В ТОВА светилище език нашата Култура СЕ пазят книги С автограф език Вазов И метален печат
С неговия образ. Не си носете книги за почивката в Хисаря в читалището има богат библиотечен фонд.
Вашите културни развлечения ще включват посещения на театър, изложби, поетични вечери, концерти.
Ще се запознаете с народните традиции, занаяти, песенен и танцов фолклор.

ХИСАРЯ ПОЧИВКА

Природа
КАК може Да сте език Почивка В Хисаря И Да НЕ СЕ насладите език красотата език местната природна Среда?
Става дума за паркове с огромна площ и стотици екзотични растения в тях.
Да не забравим и летния театър. Щом и за Министерския съвет тук е изградена база за лечение и възстановяване значи това е проверено място.
Смесените широколистни и иглолистни гори също са прекрасни кътове за отдих.
Почивката в Хисаря е идеално място за запалените туристи предвид пешеходните маршрути и кътчетата за отдих в сърцето на уханни горички.
Нямате идея колко много неща ви спестявам, но добре виждам, че взехте мъдро решение и ви поздравявам за това.

Автор: Иво Вълчев

Снимки: Google изображение

ВИЖТЕ ОФЕРТИ ЗА ПОЧИВКА В ХИСАРЯ С НАД 50% НАМАЛЕНИЕ.

1

Десислава Димитрова

One thought on “Почивка в Хисаря

  1. Радвам се че ни пишете и се надявам и за на пред да е така.Много мои бивши колеги прекарваха своите почивки именно в Хисаря и винаги се връщаха много доволни, от природата, обслужване и като цяло, са успели да си починат добре.Не знаех, че ккогато провинция Тракия е завладяна от римляните са се получли толкова много неща и , челЛично римският император Диоклециан кръщава този град Диоклецианопол . Но не съмнено и тогава са знаели какво богатство има там и какъв чист въждух.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d блогъра харесват това: