Париж – град на бохеми, детето на река Сена

Париж – град на бохеми, детето на река Сена

Уникално съчетание на традиции и модерност

Париж е най-мечтания и сънуван град. Една от най-големите туристически дестинации в Европа. И това не е случайно, всяка година  в парижките хотели отсядат над 15 милиона туристи от целия свят. Броят на желаещите да посетят града е още по-голям – около 30 млн. годишно. Нормално е, тук са съсредоточени едни от най-известните забележителности, а именно Лувъра, Сорбоната, Айфеловата кула и т.н.

4

Много хора наричат Париж дете на Сена. Не случайно върху герба на града е изобразен кораб, плаващ в открито море. От стотици години река Сена осигурява така необходимата вода на населението, но също така и вдъхновява хората на изкуството – някои живеят в лодки, плаващи по реката, други пишат книги за великата Сена, трети увековечават в своите рисунки.
Освен това, Париж е и „меката на изкуството”. Тук са живели редица известни писатели, художници и поети. Неслучайно наричат града – град на бохемите. Един от най-известните квартали, приютили хора на изкуството е Монмантър. Тук са живели Винсънт ван Гог, Пабло Пикасо, Фредерик Шопен, Виктор Юго и много други.

 

Какво да разгледаме в Париж?

Освен историческите забележителности, може да се насладите и на театри, музеи, училища и кабарета. Париж е люлката на кафенета и кабарета, в които се събират най-прочутите и не толкова  литературни дейци. Едно от най-известните кабарета е Мулен руж, което се намира в квартала на червените фенери. Друго, което заслужава вниманието е Националната опера, която е построена от Наполеон III, Парижката филхармония в театър Шан-з-Елизе. От висшите училища най-известни са Сорбоната и колеж Дьо Франс.

 

Интересна би била и разходката из парижките музеи. В града има над 140 музеи, като най-известния и посещавания е Лувъра. Внимание заслужава и Помпиду – най-впечатляващия музей на съвременното изкуство в световен мащаб. Тук се намират някои от най-известните картини на Пикасо и на Уорхол. Друг музей, който трябва да се посети е Орсе, където са изложени картини на Реноар, Ван Гог, Моне и др.

 

И не на последно място, трябва да се посетят и забележителните паметници на френската култура, а именно:

 

  • Катедралата Нотр Дам – най-известния готически паметник, който е построен през XIII в.,ь където император Наполеон е коронован.

  • Домът на инвалидите – построен през 1670 г в чест на ветераните от войните от Луи XIV.

  • Айфеловата кула – построена през 1889 г. Тази грандиозна постройка е направена заради честване на 100 години от Френската революция. Висока е цели 300 м. И е най-високата конструкция във Франция.

  • Шан-з-Елизе – най-известната улица в Париж, където се намира Триумфалната арка, направена от Наполеон през 1806 г в чест на неговите завоевания.

  • Версай – невероятен палат с още по-невероятен парк и музей.

  • Абатството Сен-Жермен-де-Пре, което се намира в латинския квартал на Париж.

Може да посетите и една от най-популярните туристически атракции в Париж, а именно сърцето на града – Ил-дьо-Ла-Сите или острова на Сена. Легендите гласят, че през 400 г.пр.Хр. тук са се заселили паризии, които в последствие са дали името на град Париж. Местните жители разказват и друга легенда – за троянския принц Парис, който е кръстник на града.

Всички сме чували за Булонския лес, който е „белия дроб” на Париж. Любителите на природата могат да се разходят до Люксенбургската градина и градините на Тюйлери.

Туристите, които идват тук остават  с прекрасни спомени от красотата на невероятните природни и исторически забележителности на града на бохемите – Париж.

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d блогъра харесват това: