Остров Блед в Словения – перлата на Юлийските Алпи

 

Остров Блед в Словения– история и забележителности

Блед е единствения остров в Словения,който според мнозина е по-красив от мнозина други островни групи. Неслучайно гербът на град Блед наподобява  пощенска картичка, която изобразява едноименното езеро, с острова и църквата,както и замъкът на ръба на скалата. 1

Красота, която може да  спре дъха – остров Блед от птичи поглед, град Блед – най -хубавия курорт в Словения и изумруденото езеро.Акоo искате да разгледате езерото на живо, изберете си оферта за екскурзия в Словения от grabo.bg  ТУК.
Легендандата за Остров Блед – следи от езически корени

2

Остров Блед е древен и интересен за туристите. Има легенда, която гласи, че навремето е имало храм, построен в чест на славянската богиня на природата, плодородието и реколтата – Жива. Тук служели главния жрец – Старослав, дъщеря му Богомила и помощника им Чътомир. В една битка между езичниците и християните, храмът е разрушен. На негово място е построена църква с олтар. Богомила останала в църквата с баща си, а помощникът бил покръстен близо до водопада Савица. След, което заминал за Аквилея, днешна Италия, където патриархът го назначил за главен мисионер в земите на Словения. Така се създава първото  предхристиянско славянско селище.

История на остров Блед в Словения

800 – 600 г. Пр.Хр. – появяват се първите следи от заселване по бреговете на езерото Блед.

1011 г – завещаване на езерото и заобикалящите го земи на епископ Албуин от Бриксен.

1142 г- Освещаване на римската базилика на остров Блед.

1509 г. – Земетресения разрушава църквата.

1689 г. – Янез Вайкард Валвасор описва термалните извори на езерото в „Славата на херцогство Карниола”.

XVIII в. – църквата е построена повторно.

1803 г. – Замъкът е отнет от епископите на Бриксен.

1855 г. - Арнолд Рикли основава Институт на здравето.

1903 г. – Курортът печели медал на международно изложение на балнеолечебни дестинации.

1960 г.- Блед става отделна община.

Какви забележителности да разгледаме на остров Блед?

3

Ждрелото на Винтгар е тесен пролом, през който тече река Радовна. То е дълго 1600 м и завършва с водопада Шум, който е най-високия речен водопад в Словения.

Бабий зоб е удивителна забележителност, която има формата на зъб. Това е скално образувание, което се намира върху връх, висок 1128 м. На един час пеша от Бабий зоб се намира една уникална пещера, която не е голяма, но е една от основните атракции, заради рядко срещаните хеликтити.

Църква „Успение Богородично” – това е първата църква на остров Блед, която е трикорабна римска базилика. През XV в. е преустроена в готически стил. През 1509 г. е разрушена от земетресение. През XVIIв.придобива сегашния си вид, в бароков стил. Главния олтар се отличава със статуята на Дева Мария и е там от  1747 г-. Камбанарията е от XV в, висока 54 м. И има три камбани. Една от тях е известна като „Камбаната на желанията”. Легендата гласи, че желанието ти ще се сбъдне, ако удариш камбаната в чест на Богородица. През вековете кулата е реновирана няколко пъти. До остров Блед се стига с лодка, а до църквата водят 99 стъпала, по които младоженците пренасят бъдещите си съпруги. Булката трябва да запази мълчание, за да се радват съпрузите на дълъг и щастлив семеен живот.

Крепостта с изглед към езерото Блед. На вертикална варовикова скала, надвисена над езерото Блед се намира най-старата крепост в Словения. Укреплението от късното Средновековие е построено около уединена римска кула и се състои от външни стени с готическа арка и подвижен мост, както и запълнен с вода ров. Други сгради са издигнати през бароковия период и са разположени в два двора:

- по-ниският включва селскостопански пристройки, а горния – жилищните сгради. Най-интересен от всички запазени здания е параклисът в горния двор, който е посветен на епископите св. Албуин и св. Ингений. Той е построен през XVI в. и е реновиран в бароков стил около 1700 година. От тогава датират и илюзионистичните стенописи в него. Днес крепостта е светска сграда и в нея се помещава музей, който разказва историята на града и областта.

Направете си една онлайн екскурзия до други забележителности в Словения. Вижте още:

 

Какви забележителности да разгледаме в Любляна, столицата на Словения

Подземните чудеса на пещерата Постойнска яма/пещерата Постойна/ и Предямския замък в Словения

Лечебните минерални води на изумруденото езеро Блед в Словения

Любляна, столицата на Словения – климат, валежи, икономика, история, снимки

Река Соча в Словения – красотата на тюркоазените води

 

Posted by

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях.
За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d блогъра харесват това: