Минерални извори във Велинград


Велинград е един от най-красивите планински курорти, сгушен в Родопите. Съставен е от три квартала: Чепино, Каменица и Лъджене, които навремето са били отделни села, със самостоятелно управление. Неговите природни забележителности привличат все повече туристи, които идват с идеята да се насладят на своята почивка в България и да се потопят в топлите минерални извори, с които Велинград се гордее.

Велинград е един от малкото туристически обекти, които биха могли да се посещават през всички годишни сезони. Той грабва със своята неповторимост, без значение дали е люта зима, която е покрила всичко със сребрист воал или така мечтаното лято.

Благодарение на своите минерални извори, Велинград е определен като Спа столица на Балканите и съвсем заслужено има честа да е един от стоте национални туристически обекта на България. Туристите, които посещават красивия и гостоприемен български град надвишат 250 000 на година. И наистина има защо – Велинград е истински шедьовър на природата, който може да омагьоса своите посетители и да предизвика желанието им за посещение на това неповторимо и приказно място отново и отново и да остави в тях един уникален спомен за почивка във Велинград.

Топлите и горещи минерални извори във Велинград са най-голямото му природно богатство. Благодарение на тях, многобройните туристи, които го посещават могат да защитят своето здраве и да си доставят огромно удоволствие от спа процедурите, които предлагат почти всички хотели за почивка във Велинград. Много хора с белодробни, сърдечни или гинекологични заболявания търсят спасение за проблемите си в минералните извори на Велинград. Минералната вода може да се пие, да се правят инхалации или бани. Във Велинград има няколко минерални извора, които действат по различен начин и лекуват различни заболявания.

Минерален извор в Чепино: Има няколко места, в които може да се направят лечебни процедури. Едни от най-добрите са мъжка и женска радонови бани, както и спа процедурите във балнеокомплекс „Велина”, близо до езерото „Клептуза„. Там минералната вода е богата на радон или с други думи – слабо минерализирана. Този извор действа добре на заболявания на белите дробове, стомаха и корема, кожни проблеми, както и има благоприятно действие върху положителното развитие на организма за изчистване от токсини. Също така оказва благоприятно влияние и на ендокринната и пикочно-половата система, ставни и мускулни заболявания, невралгия.

 Минерален извор в Лъджене: Тази лековита вода действа болкоуспокоително при ставни, мускулни и ревматични заболявания. Има благоприятно въздействие върху дългогодишни упорити и почти неизлечими кожни обриви, екземи и т.н. Прилага се външно чрез минерални бани и душове, разположени в луксозни лечебни заведения и санаториуми. Едни от най-известните са „Вельовата баня”, „Кремъчна баня”, Курортната поликлиника. Освен външно, минералната вода се използва и за пиене и лекува бъбречни и урологични заболявания,  стомашно-чревни проблеми, ендокринни заболявания и др.

Минерален извор в Каменица: Най-известната лечебница в Каменица е „Сярна баня”. Името й идва от вида на водата. Този минерален извор има съдържание на  сероводород, но в малки количества, които са полезни за мускулно-ставни заболявания, като шипове, възпалителни ставни заболявания като артрит, тендовагинит и др. Също така е препоръчителна и при счупвания, навяхвания на костите и бързото им възстановяване. Според лекарите минералната вода, която съдържа сероводород може да се прилага и при възпалителни гинекологични заболявания.

Минерална вода за пиене във Велинград: Най-добри качества за питейна употреба има минералната вода в квартал Чепино, тъй като тя е по-слабо минерализирана, което позволява бутилирането й. Следва Водата в Лъджене, която се бутилира след по-сериозна преработка. Единствено водата от Каменица не става за пиене, заради съдържанието на сяра в нея. Тя има високо съдържание на флуор, което е токсично за организма.

Така, че ако искате да се здрави и силни, посетете Велинград и неговите лековити минерални извори. И за предпочитане пийте минерална вода, бутилирана в града, независимо в кой край на България живеете. Минералните извори са природен феномен, който ще ви закали и ще ви достави тонус и добро здраве, което е необходимо, за да се чувствате жизнерадостни и щастливи.

Автор: Десислава Димитрова

Ако не сте открили това, което търсите, вижте и други хотели и места за отдих във Велинград.

ОФЕРРТИ ОТ VIPOFERTA.BG

ИНФОРМАЦИЯ

ОФЕРТИ ОТ GRABO.BG

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

ОФЕРТИ ОТ DEALS.BG

ТРАНСПОРТ

ХОТЕЛИ BOOKING.COM

РЕСТОРАНТИ