Минерални извори във Велинград

Велинград е един от най-красивите планински курорти, сгушен в Родопите. Съставен е от три квартала: Чепино, Каменица и Лъджене, които навремето са били отделни села, със самостоятелно управление. Неговите природни забележителности привличат все повече туристи, които идват с идеята да се насладят на своята почивка в България и да се потопят в топлите минерални извори, с които Велинград се гордее.

Велинград е един от малкото туристически обекти, които биха могли да се посещават през всички годишни сезони. Той грабва със своята неповторимост, без значение дали е люта зима, която е покрила всичко със сребрист воал или така мечтаното лято.

Благодарение на своите минерални извори, Велинград е определен като Спа столица на Балканите и съвсем заслужено има честа да е един от стоте национални туристически обекта на България. Туристите, които посещават красивия и гостоприемен български град надвишат 250 000 на година. И наистина има защо – Велинград е истински шедьовър на природата, който може да омагьоса своите посетители и да предизвика желанието им за посещение на това неповторимо и приказно място отново и отново и да остави в тях един уникален спомен за почивка във Велинград.

Топлите и горещи минерални извори във Велинград са най-голямото му природно богатство. Благодарение на тях, многобройните туристи, които го посещават могат да защитят своето здраве и да си доставят огромно удоволствие от спа процедурите, които предлагат почти всички хотели за почивка във Велинград. Много хора с белодробни, сърдечни или гинекологични заболявания търсят спасение за проблемите си в минералните извори на Велинград. Минералната вода може да се пие, да се правят инхалации или бани. Във Велинград има няколко минерални извора, които действат по различен начин и лекуват различни заболявания.

Минерален извор в Чепино: Има няколко места, в които може да се направят лечебни процедури. Едни от най-добрите са мъжка и женска радонови бани, както и спа процедурите във балнеокомплекс „Велина”, близо до езерото „Клептуза„. Там минералната вода е богата на радон или с други думи – слабо минерализирана. Този извор действа добре на заболявания на белите дробове, стомаха и корема, кожни проблеми, както и има благоприятно действие върху положителното развитие на организма за изчистване от токсини. Също така оказва благоприятно влияние и на ендокринната и пикочно-половата система, ставни и мускулни заболявания, невралгия.

 Минерален извор в Лъджене: Тази лековита вода действа болкоуспокоително при ставни, мускулни и ревматични заболявания. Има благоприятно въздействие върху дългогодишни упорити и почти неизлечими кожни обриви, екземи и т.н. Прилага се външно чрез минерални бани и душове, разположени в луксозни лечебни заведения и санаториуми. Едни от най-известните са „Вельовата баня”, „Кремъчна баня”, Курортната поликлиника. Освен външно, минералната вода се използва и за пиене и лекува бъбречни и урологични заболявания,  стомашно-чревни проблеми, ендокринни заболявания и др.

Минерален извор в Каменица: Най-известната лечебница в Каменица е „Сярна баня”. Името й идва от вида на водата. Този минерален извор има съдържание на  сероводород, но в малки количества, които са полезни за мускулно-ставни заболявания, като шипове, възпалителни ставни заболявания като артрит, тендовагинит и др. Също така е препоръчителна и при счупвания, навяхвания на костите и бързото им възстановяване. Според лекарите минералната вода, която съдържа сероводород може да се прилага и при възпалителни гинекологични заболявания.

Минерална вода за пиене във Велинград: Най-добри качества за питейна употреба има минералната вода в квартал Чепино, тъй като тя е по-слабо минерализирана, което позволява бутилирането й. Следва Водата в Лъджене, която се бутилира след по-сериозна преработка. Единствено водата от Каменица не става за пиене, заради съдържанието на сяра в нея. Тя има високо съдържание на флуор, което е токсично за организма.

Така, че ако искате да се здрави и силни, посетете Велинград и неговите лековити минерални извори. И за предпочитане пийте минерална вода, бутилирана в града, независимо в кой край на България живеете. Минералните извори са природен феномен, който ще ви закали и ще ви достави тонус и добро здраве, което е необходимо, за да се чувствате жизнерадостни и щастливи.

Автор: Десислава Димитрова

Ако не сте открили това, което търсите, вижте и други хотели и места за отдих във Велинград.

ОФЕРРТИ ОТ VIPOFERTA.BG

ИНФОРМАЦИЯ

ОФЕРТИ ОТ GRABO.BG

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

ОФЕРТИ ОТ DEALS.BG

ТРАНСПОРТ

ХОТЕЛИ BOOKING.COM

РЕСТОРАНТИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © 2018 otdihbg.com | Design by ThemesDNA.com
top
%d блогъра харесват това: