Крепостта „Калето“ в Белоградчик – забележителна историческа забележителност

Крепостта „Калето“ в Белоградчик – забележителна историческа забележителност
 Посетете Крепостта Калето в Белоградчик и се докоснете до „Божественото”. Това е една изключителна забележителност. Мистиката и великолепието на Калето ще ви пленят и очароват…

Вие обичате историята? Или сте романтична душа? А може би ви влекат природни красоти и страхотни пейзажи? Не се колебайте! Стегнете си багажа и заповядайте в Белоградчик! Тук ще намерите всичко, което бихте искали да видите.

Всред многото туристически дестинации в град Белоградчик несъмнено Белоградчишката крепост  „Калето” е на първо място. Тя е построена още през римско време през І – ІІІ век от Христа. В началото е имала само наблюдателни функции. По-късно  крепостта започва да изпълнява отбранителни функции на Рим, а после и на Византия. По времето на Иван Срацимир се изграждат допълнителни отбранителни съоръжения и така се превръща в една от най- укрепените крепости и на второ място по значение след  „Баба Вида”, която е замъкът на самия Срацимир. П рез 1396 година е завладяна от турците, които допълнително доизграждат нови отбранителни съоръжения. Френски и италиански инженери също участват в разширението и внасят европейски мотиви в крепостта. Интересен факт е, че паметните табели поставени при строежа са на турски и български език,  което няма друг такъв аналог.

 „Калето” е естествено укрепена и крепостни стени има само от северозапад и югоизток. От другите страни крепостта е пазена от скалните масиви.  Стените са с дебелина 2 метра и високи д 12 метра. В крепостта са оформени три двора свързани помежду си с крепостни порти. Пред стените има допълнителен защитен вал от вкопани дебели колове  изплетени от плет кошове запълнени с пръст.

  Площта на крепостта е над 10 декара. За защитниците си е имала кладенец, в двора и щерни, в които се събирала дъждовна и снежна вода. Освен това  крепостта Калето    е било съоръжена с мелници  и складове за зърно, което осигурявало самостоятелност при продължителна обсада.  Защитниците на крепостта достигали до 3000 души.

  Голямо значение „Калето” има през 1850 година, когато избухва Белоградчишкото въстание. Според легендата Белоградчишки първенци, намиращи се в крепостта всред въстаниците били изведени през тесен проход  и екзекутирани извън крепостта. Там признателните потомци съградили паметник в тяхна чест.

  За последен път крепостта е арена на военни действия през  1885 година по време на Сръбско – Българската война. В тази война   „Калето” остава непревзета. По-късно обаче в междусъюзническата война сръбски войски от запад и румънски войски от север се съюзяват и превземат крепостта.

 Белоградчишката крепост  „Калето”   е обявена в 100 те национални обекта. В момента е напълно реставрирана и очаква своите посетители.

 Но освен  история при посещението на Белоградчишката крепост, аз ви съветвам  да продължите нагоре по скалите. Не, не ви карам да се правите на алпинисти. При началото на скалите ще видите каменни стъпала, които водят някъде нагоре.  Те са тесни – двама души трудно могат да се разминат по тях. За сметка на това пък са обезопасени  с тръбни перила.  Стъпалата започват измамно с поносим наклон. Но това е само на пръв поглед. Колко по-се изкачвате нагоре, толкова по-стръмни стават те. Но пък това, което ще се разкрие пред очите ви си заслужава усилието.

От двете ви страни се извисяват   верните стражи на крепостта – Белоградчишките скали. Но стълбите като че ли нямат край. И ако имате клаустрофобия  тази разходка не е за вас.

     Е, това е! Починете  и тръгвайте надолу към долният свят, въпреки че  току що се доближихте до Божият дом!…

Автор: Иван Иванов

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

%d блогъра харесват това: