Какво да разгледаме в Риека, Хърватска

Какво да разгледаме в Риека, Хърватска

Там където Адриатическо море се е вклинило в Европейският континент, се намира перлата на Хърватия – гр. Риека. Това е третият по големина град на Хърватия. По-големи от него са столицата Загреб и гр. Сплит.

 

1

Разгледайте,  предложения за екскурзии в Хърватска, от grabo.bg

А, ако не се интересувате въобще от офертите, то продължете с четенето и се насладете на тази уникална красота.
Къде се намира Риека?

Но третият по големина, може би е първи по красота и очарование туристически обект на Хърватия, а защо не и на цялото източното адриатическо крайбрежие. В Риека всички можете да си осигурите един изгоден отдих на море.

  Градът е едно от най-важните пристанища на Хърватия. Разположен е в залива Кварнер и наброява около 140 000 жители.

Основен поминък естествено е корабостроенето и корабоплаване.

   Основан е през 13 век от римляните от двете страни на река Риечина – отляво Търсат, отдясно Риека. По-късно към тях е присъединен Сушак (1947 г.). И така се оформя съвременният град Риека. А до началото на 20и век е известен с италианското си име – Фиуме.

   Поради стратегическото си разположение градът е бил обект на интересите на редица държави и през вековете многократно е сменял страните, които са го притежавали.

2

  В град Риека съществуват много културно – архитектурни обекти. Тук може да изброим църквата „Св. Йеролим“ от 14 век с чудесна готическа архитектура, църквата „Св. Вит“ (покровител на града) от 17 век, губернаторски дворец в стил Ренесанс, дворецът „Комуна“.

    В града се намира средновековната крепост „Търсат“. В нея е църквата „Майка Божия“ и селище, което ревниво пази тайни за отминали времена.

3

   И като обект на туризъм гр. Риека разполага с хотели стаи и апартаменти за туристи, къщи за гости и така нататък. Пътникът озовал се в гр. Риека има прекрасната възможност да пребивава в 4 звездни хотели, или да намери по-евтини, но достатъчно комфортни обекти за почивка в града. Туристът може да избере съобразно вкуса си (и възможности) между следните 29 дестинации: Гранд хотел „Бонавиа“ – 4 звезди, хотел „Континентал“ -3 звезди, хотел „Небодер“ – 3 звезди, или по евтини дестинации, апартаменти „Мира“ „Анастасия“, „Роса“, „Лучиана“, „Дукс“, „Луана“ (3 звезди), по- евтини апартаменти, къща за гости „Конти“ (3 звезди), стаи за туристи, ботел „Марина“, хостели …

   А ако искате да се запознаете с прелестни кътчета в околностите на гр. Риека, имате прекрасната възможност да посетите райски места извън града.

    На първо време, задължително трябва да посетите резервата „Плитвички езера„. Резервата е включен в списъка на Юнеско за наследството на света. Представляват карстов феномен, в който има много езера, красиви водопади и пещери. Плитвичките езера имат най-бистрата и кристална вода в целия свят. Поради карстовите отложения цветът им е многообразен и са известни като „Тюркоазените очи на Хърватия“

4

   Друга дестинация е остров „Крък“ с главен град Крък. Островът е разположен в залива „Кварнер“. Това е най-големият остров в Адриатическо море. Свързан е със сушата с моста „Кръчки мост“ дълъг 1430 метра.

5

Туристът може да се запознае със забележителностите на живописният остров, а най-вече със старата част на град Крък. Тя е опасана от стените на древна римска крепост. А ако времето позволи горещо препоръчвам да се разгледа катедралата „Възнесение Богородично“, както и църквата „Св. Квирин“, който е покровител на града.

Далеко съм от мисълта че съм разказал цялата приказка за Риека – една забележителна туристическа дестинация на очарователната Хърватса. Само посещението в Хърватска може да ви очарова и възхити, така че отново да ви се прииска да я посетите! …

Booking.com

Вижте още забележителности в Хърватска

Един приказен остров на Адриатическо море – Остров Брач, Хърватска

Автор: Иван Иванов

Снимки: Google изображението

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d блогъра харесват това: